I Martin Šonka letí slavit narozeniny letiště ve Dvoře Králové a 85. výročí létání na Královédvorsku

23. srpen 2017

Aeroklub Dvůr Králové nad Labem pořádá slavnostní letecký den k příležitosti jubilejního 70. výročí založení letiště a 85. výročí létání na Královédvorsku. Na obloze se objeví světová špička letecké akrobacie Martin Šonka či legendární letoun Blériot XI. Hlavními body leteckého dne jsou letecká akrobacie, sólové i skupinové lety, předvedení letounů Armády ČR a kluzáků. Letiště Dvůr Králové slaví své sedmdesátiny v sobotu 26. srpna.

Pro Jiřího Vepřeka, dlouholetého člena akrobatické skupiny Flying Bulls, a jeho manželku Janu, mistryni světa v plachtění, je letecký den ve Dvoře Králové tak trochu svátkem. Neseznámili jste se náhodou na letišti?
Seznámili jsme se na letišti. Ale přesto, že já jsem začala létat ve Dvoře Králové a manžel v Novém Městě, tak jsme se seznámili na letišti ve Vrchlabí.

Vy jste přišla na dvorské letišti v 15 letech. Asi jste tam toho zažila hodně?
Já jsem tam přišla za sestrou, která je o trochu starší a začala létat dřív. Ta mě pozvala, ať se někdy za ní přijdu podívat. Přišla jsem a už jsem zůstala. Sestra je také dodnes letišti věrná, ale létat přestala asi před 2 lety.

Piloti často u svých miláčků přespávají, tráví v klubovnách hodně času.
Ano, máme na letišti takový soukromý kemp, dá se říct. A svoji maringotku, obklopují nás kamarádi. Máme takové své městečko, kde trávíme i čas mimo létání. Druhý domov, jinými slovy.

Narozeniny letiště ve Dvoře Králové a 85.výročí létání na Královédvorsku

Jano, vy jste ministryně světa v bezmotorovém létání. Co musí člověk udělat pro to, aby takové vrcholu dosáhl?
Létat, létat a létat. Na zemi se člověk létat nenaučí. Takže i když ta teorie je samozřejmě k tomu také potřeba, tak prostě musíte co nejvíc hodin strávit ve vzduchu. A je pravda, že to je takový koníček, který vlastně zabere většinu volného času.

Vyžaduje to určitě i fyzickou a psychickou odolnost, protože i nějaké to přetížení musíte asi zvládat?
Třeba proti letecké akrobacii je to přetížení minimální, ale samozřejmě fyzicky to je náročné. Protože to plachtění je zase o tom, že člověk za den stráví ve vzduchu 5, 6 někdy i 7 hodin, prakticky bez přestávky, bez mezipřistání. A tomu musí všechno přizpůsobit.

7, 8 hodin ve vzduchu. Jak řešíte své potřeby, smím-li se zeptat.
To je obvyklá otázka. Můj nejdelší let v životě trval 9 hodin 15 minut. A vydržela jsem. Musím přiznat, že tento let zrovna ano, i když nemohu říct, že se to povedlo vždy.

Říkám si, že ti, co létají na kluzácích, se možná tolik nekamarádí s motoráky. Ale vaše manželství asi dokazuje opak. Protože Jiří byl dlouholetým členem Flying Bulls, což je asi nejznámější akrobatická skupina u nás.
Tak býváme spojeni lanem občas také s ženou. Musím ženu vytáhnout do vzduchu. Aeroplán a kluzák, to k sobě patří.

Narozeniny letiště ve Dvoře Králové a 85.výročí létání na Královédvorsku

Které to létání je lepší, s motorem nebo bez?
Já musím říct, že se nemůžu nabažit ani jednoho, ani druhého. Celý život se mně pletla ta akrobacie pod nohy, to jsem rád. Ale těšil jsem se i na to, že až trošku zvolním, tak si užiji ten kluzák. Teď se o to snažím.

Plachtění je asi romantičtější. Zase ale to překrvení při těch géčkách. Jiří, kolik "géček" zvládáte?
Už jsem to dlouho nezkoušel, kolik maximálně zvládnu, protože není to nic příjemného. Spíš se věnuji akrobacii, která vyžaduje ta menší přetížení. I ta skupinová akrobacie byla o daleko menších "géčkách," než ta sólová. Jednak musí být člověk schopen ještě nějak udržet tu blízkost se sousedním aeroplánem a tam jsme se dostávali na 5,5 G třeba. A i to bylo pro mnohé nepochopitelné, že se ještě při těchto hodnotách přetížení dá vůbec letět skupinový let.

Narozeniny letiště ve Dvoře Králové a 85.výročí létání na Královédvorsku

Popište ten stav, co při tom prožíváte.
Je to samozřejmě takový nárůst překrvení do hlavy. Při těch záporných "géčkách", když jste hlavou dolů, tak se vám ta krev tam nahrne, oči někdy zčervenají. Ale třeba u toho našeho skupinového létání šla ta "géčka" tak trochu bokem, mimo nás. My jsme prostě museli být upřeni na toho vedoucího, zaměřeni na tu blízkost. A to přetížení jsme až tolik nevnímali. To jsme se divili, kolik jsme tam měli.

Tak jdeme raději plachtit. Povídáte si doma vůbec o něčem jiném, než o letadlech?
Manžel tady vykládá, jak plachtaři a motoroví piloti kamarádí. Já si zase vzpomínám, jak vždycky říkali ve středisku vrcholového sportu v Moravské Třebové, že po nás po plachtařích, se musí vydezinfikovat hangár, po těch hluchoněmých letadlech. Dělali si z nás legraci. Ale zase říkali, no jo, když oni mají mozek v té levé ruce, kde je plyn.

Vy máte dvě děti, už odrostlejší tedy. Ale mají také vztah k letadlům, létají?
Syn začal létat, ten je starší. Ale dnes už jsou jiné možnosti, než jsme měli my, když jsme byli mladí. A těch zájmů je tolik, že u toho nevydržel. A dcera Martina, ta od začátku říkala, že létat nebude a také nelétá.

Narozeniny letiště ve Dvoře Králové a 85.výročí létání na Královédvorsku

A chodí se na vás dívat aspoň na letecké dny?
Občas přijde. Tuto sobotu, určitě na ten velký letecký den, se přijde podívat. Ale my za tím kniplem nemáte moc času stíhát něco jiného, než tu pilotáž. Na závodech rozhodně ne. A dnes už jsou přístroje takové, že v podstatě na zem vůbec nekoukáme za letu. Dneska už se závody zpřístupňují divákům formou přímého přenosu na obrazovku. Lidé to mohou sledovat na internetu. Nebo na letišti v hangáru se promítá na velkou obrazovku postup jednotlivých pilotů při závodech. Nevím, jestli i pro nezasvěcené, ale pro nás zasvěcené, to je hodně zajímavé, sledovat to dění v přímém přenosu.

Takže to vypadá tak, že vás nějaký motorový letoun vytáhne do vzduchu a vy se snažíte co nejdéle plachtit, je to tak?
Létá se na rychlost. Organizátor vypíše nějakou trať o délce 150 až 500 kilometrů podle počasí a závodníci se ji snaží uletět co nejrychleji.

Jiří, vy celou akci ve Dvoře Králové spoluorganizujete. Asi ani nebudete mít čas předvádět svůj um, nebo ano?
Spadnul jsem do toho tak, že na mně bude asi poměrně dost ta letová část záviset, takže si zalétám hodně. Bude to skupina, nikoliv akrobatická, ale létám teď jako náhradník se skupinou ze Zábřeha, Follow me. Létají to na letounech československých, je to letadlo Trenér, které se do té skupiny velice hodí. Myslím si, že designově ta skupina působí velice pěkně. A co jsem s nimi zažil, tak se všude líbili. Na to vystoupení s nimi se moc těším.

Vy dva určitě patříte k těm hlavním lákadlům letecké přehlídky ve Dvoře Králové nad Labem. Ale co bude takovým tím bonbónkem?
Martin Šonka je určitě ten hlavní tahák, na kterého se těšíme všichni. On je vynikající kamarád a ještě lepší pilot, prostě je to to hlavní lákadlo. Samozřejmě budou tam i Gripeny, ty jsou v povědomí zapsané, že to je prostě něco, co zahřmí. Uvedou ten letecký den a to si myslím, že přitáhne hodně diváků.

Narozeniny letiště ve Dvoře Králové a 85.výročí létání na Královédvorsku

Takže moderní i historické stroje, bude to napříč vším leteckým uměním?
Přesně tak. Například v té akrobacii se tam předvedou od těch prvních dvouplošníků nebo předválečných dvouplošníků až po ty supermoderní laminátové akrobatické stroje. Takže průřez celým obdobím. Budeme se snažit. I v těch větroních se tam předvede historický stroj předválečné konstrukce. Mělo by to být pestré.

Takto velký letecký den, to není standardní letecký den ve Dvoře Králové?
Já bych řekl, že to je trošku vzácné ve Dvoře Králové. Protože letecké dny tam nepořádáme často. Po mnoha letech byl letecký den před 5 lety. Překvapilo nás, jak byl navštívený, bylo tam 4 500 diváků. A zájem byl. Nyní se předpokládá, že možná bude i větší zájem. Myslím si, že po organizační stránce jsme se poučili z minulé akce.

Program bude opravdu bohatý.
Připomenu třeba modeláře, tam je ohlášeno opravdu hodně zajímavého. Bude tam probíhat bitva Messerschmittu, Spitfiru, dvoumetrové modely, bude to ozvučeno. Viděl jsem to kdysi v Pardubicích a je to velice zajímavé číslo. Bude tam velký model nějaké čtyřmotorové létající pevnosti, budou tam opravdu zajímavá čísla. K vidění toho bude tolik a každý si vybere podle svého, co se mu nejvíc líbí, na co se půjde podívat.

V sobotu 26. srpna vás všechny zveme na slavnostní letecký den ve Dvoře Králové nad Labem.

Narozeniny letiště ve Dvoře Králové a 85.výročí létání na Královédvorsku
Spustit audio