I díky americké čtyřkolce z Afghánistánu si dobrovolníci upravují běžecké tratě na Náchodsku

3. duben 2017

V Kladském pomezí je momentálně zhruba tři sta kilometrů běžeckých tratí. Jejich stopy upravují desítky dobrovolníků. Třeba v Machově na Broumovsku navíc členové tamního borského klubu lyžařů využívají v terénu vlastnoručně vyrobený válec z pneumatik, v Náchodě zase nadšenci vyráží na čtyřkolce do terénu i ve velkém mrazu. Přesvědčil se o tom náš reportér Václav Plecháček.

Se Stanislavem Jiráskem, předsedou borského klubu lyžařů, přicházíme ke garáži v Machově.

„Máme čtyřkolku na pásech, pak máme skútra a zatím tedy nepojízdnou rolbu. Dnes vyjedeme s pásovou čtyřkolkou," usmívá se Stanislav Jirásek.

Nasedáme a Stanislav Jirásek vysvětluje: „S touhle čtyřkolkou jezdili bez pásů v Afghánistánu američtí vojáci. Pojedeme do toho Dolečka, zapřáhneme válec a budeme válcovat."

Čtěte také

„Kdybychom měli koupit ten klasický hliníkový válec, co se používá za rolbou, tak se nedoplatíme. Tohle je takzvaný DOMAMONT. Spojili jsme pneumatiky včetně disků. Máme jich asi deset dohromady a vytvořilo to dva a půl metru široký válec. Dali jsme kolem toho nosnou konstrukci a s tím jezdíme a válcujeme sníh," doplňuje Stanislav Jirásek.

Kolik lidí se střídá na údržbě 45 kilometrů běžeckých tratí?
„Dobrovolníků máme kolem třiceti v Machově. Takzvaní lopatáři. Ale s tou technikou jezdí jen tři lidé," říká Stanislav Jirásek.

Celkem je letos v Kladském pomezí připraveno 300 kilometrů běžeckých tras. A netradičně také v okolí Náchoda. Pojeďme se tam podívat.

Běžecké tratě na Náchodsku si upravují dobrovolníci i díky vlastnoručně vyrobené technice

Se členem lyřařského oddílu Náchod Miroslavem Vodičkou stojíme za jedním velkým obchodním centrem blízko polských hranic.

„Tyto stopy jsou poprvé za historii upraveny nějakou technikou. Doposud to bylo všechno vyšlapané lidmi. Takových 30 - 40 kilometrů tady bude vytrasováno. V okolí Náchoda. Jak za těmi obchodními centry i směrem na Březinku. směrem na Dobrošov, tak směrem na Malé Poříčí. Aktuálně je teď hotové Malé a Velké Poříčí směrem na Žďárky," říká Miroslav Vodička.

Všechny trasy tady v Nádodě upravují na otevřené čtyřkolce. Kolik to zabere času?
„Úprava těchto stop trvá plus mínus dva celé dny. A ve velkých mrazech to není opravdu žádná legrace na tom celý den sedět. Odměnou nám je ale spokojený a usměvavý běžkař ve stopě," dodává Miroslav Vodička.

autor: baj
Spustit audio