Hvězdná obloha očima astronomů. Osada Jizerka zve na netradiční podívanou

9. srpen 2019 08:45

V malebné osadě Jizerka mohou turisté o víkendu potkat astronomy. Zájemci se zde za pomoci různých typů dalekohledů budou moci podívat na hvězdnou oblohu a poslechnout si i zajímavé přednášky například o světelném znečištění, omylech v astronomii, dobývání kosmu nebo vývoji dalekohledů.

Osada Jizerka

Tuto sobotu od 11 hodin budou zájemcům na Jizerce nedaleko Muzea Jizerských hor k dispozici astronomové společně s dalekohledy různého typu. „Chystáme opravdu velkou plejádu dalekohledů, od těch nejmenších několikacentimetrových až po velké dalekohledy o průměru minimálně čtyřicet centimetrů,“ říká jeden z astronomů Martin Gembec. První z přednášek pak začne ve 14 hodin a poslední přibližně ve 20 hodin večer.

Akce potrvá zřejmě i přes noc

Právě na Jizerce je výborně vidět hvězdné nebe, protože tam neruší městské osvětlení. I kvůli tomu před deseti lety v Jizerských horách vyhlásili takzvanou oblast tmavé oblohy. „Na obloze bude vidět Slunce přes den, večer se přidají známé planety Jupiter a Saturn,“ doplňuje astronom Martin Gembec. Návštěvníci si budou moci na místě rozložit i židličku, lehátko či karimatku.

Za vhodných podmínek můžeme Perseidy pozorovat pouhým okem.

Pokud se to podaří, uvidí návštěvníci i Perseidy, ačkoli k jejich pozorování nejsou podle astronomů dalekohledy nutně potřeba. Za vhodných podmínek je totiž můžeme pozorovat i pouhým okem. Podle dostupných údajů serveru je tento meteorický roj aktivní už v druhé polovině července. Nejlépe jsou ale Perseidy vidět právě v období okolo 12. srpna. Jedná se o relativně malé částice, které zanikají při průletu zemskou atmosférou, jsou poměrně rychlé a někdy i barevné.

autoři: Jan Charvát ,
Spustit audio