Hvězdárna v Úpici chce ukázat vesmír nevidomým. Na 3D tiskárně vytváří modely těles a přístrojů

27. únor 2022 08:56

Na hvězdárně v Úpici na Trutnovsku připravují program pro nevidomé. Hvězdárny jsou totiž obecně zaměřené na prohlížení a pozorování, to ale lidé se zrakovými vadami nemohou. Řešení pracovníci hledají v moderních technologiích a speciální nabídce. 

S astronomem Petrem Ulrichem stojíme nad 3D tiskárnou. Co tady vzniká? „Momentálně tiskneme model jádra komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko, která obíhá kolem Slunce. Je to jedna z nejlépe pozorovatelných nebo zkoumaných komet. Byla k ní vyslána sonda Rosetta a přistálo na ní dokonce i vesmírné vozítko."

Čtěte také

A proč ji tady tisknete? „3D tiskárnu využíváme hlavně na modely pro nevidomé. Abychom mohli přiblížit astronomii a vesmírné objekty i jim."

Držíte v ruce další model. „Momentálně držím v ruce model Měsíce. Věrně zobrazuje i krátery na povrchu tohoto tělesa, ale samozřejmě jen do určité meze."

Nejsou to ovšem jen planety, které se tisknou na 3D tiskárně. Jsou tu i další modely. „Tady máme detailně přiblížený jeden kráter na Měsíci. Jde o kráter Tycho, který se nachází na jižní straně Měsíce. A pro nevidomé připravujeme i další modely."

Hvězdárna v Úpici chce oslovit nevidomé. Na 3D tiskárně vytváří modely vesmírných těles a přístrojů

„Tady máme například modely dalekohledů. Nedávno vypuštěný dalekohled Jamese Webba je dělaný tak, jak se ve skutečnosti rozkládal. A dokáže se tedy i složit. Můžeme návštěvníkům na modelu ukázat, jak ta jeho pouť do vesmíru vypadala."

Čtěte také

Práci tiskárny pozoruje také Marcel Bělík, ředitel úpické hvězdárny. Proč jste se rozhodli vyjít naproti nevidomým návštěvníkům? Protože návštěva hvězdárny je většinou především o dívání se.

„Ano, právě proto je to pro nás výzva. My jsme schopni i nevidomým ukázat vesmír. Což by člověk řekl, že nejde. My chceme dokázat, že je to možné. Kromě těchto modelů, které jsou úplně novou záležitostí, máme i hmatové planetárium pro nevidomé. Máme i modely planet, aby si lidé mohli osahat poměry jejich velikostí."

Čtěte také

„Vezmou si do levé ruky třeba planetu Merkur a do pravé Zemi nebo Jupiter. Mohou si porovnávat jejich velikost. A nabídkou tisku nových modelů jsme se snažili nabídku pro nevidomé zvýšit. Aby se mohli opravdu na vesmír podívat," dodává Marcel Bělík.

První nevidomí návštěvníci by si nové modely planet a vesmírných přístrojů mohli na Hvězdárně v Úpici osahat přibližně od dubna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související