Husovo náměstí v České Skalici ozdobilo na tisíc kraslic. Lidé je městu věnovali

1. duben 2021 10:06

Protiepidemická opatření pokračují a druhý rok po sobě tak prožijeme netradiční Velikonoce. V některých městech a obcích se ale přesto snaží nejdůležitější křesťanské svátky zpestřit, třeba výzdobou veřejných prostranství. 

Čtěte také

Platí to i pro Českou Skalici na Náchodsku, na tamním náměstí si zájemci mohou prohlédnout zhruba tisícovku kraslic. Městu je věnovali samotní obyvatelé.

„Nejdřív je dáme kolem pomníku," Martina Zálišová, vedoucí odboru kultury v České Skalici, se právě s kolegyněmi domlouvá, jak pověsit zhruba tisícovku kraslic. Když vedení města obyvatele vyzvalo k jejich vytvoření, tak obrovskou odezvu nečekalo.

„Ještě je nemáme všechny spočítané, ale už jich tady visí asi 300 a jsme zhruba ve třetině. Takže odhadujeme, že jich bude na tisíc. A musíme se přiznat, že to číslo nás opravdu překvapilo."

Kraslice po náměstí rozvěšuje také je Lada Kabelová, vedoucí českoskalické knihovny Barunky Panklové. Jsou mezi nimi jak obyčejné, ozdobené předškoláky fixami, tak i téměř profesionálně vyrobené kusy.
„Dostali jsme opravdu i vajíčka hodně profesionálně dělaná. To znamená polepovaná slámou, vyvrtávaná, vyškrabovaná i zdobená barevnými vosky."

Čtěte také

Popisuje Lada Kabelová a současně se zamýšlí i nad tím, jestli se některé z kraslic nemohou ztratit.
„Lidé nám dali ty kraslice, abychom je vystavili. My samozřejmě máme náměstí ošetřené nějakým způsobem, který umožňuje určitou kontrolu, takže budeme věřit, že se lidé přijdou jen podívat a potěšit. Že tu krásu nezničí, ani neseberou."

Současně také v České Skalici doufají, že jim vajíčka nezmoknou.
„Některé kraslice jsou malované dětmi jednoduchými barvičkami, tak asi déšť nevydrží, ale věříme počasí, že snad bude milosrdné."

Kraslice, které se nedají upevnit na provázek, umístí pracovnice úřadu do nedaleké výlohy.

Spustit audio

Související