Huculské koně na Janově hoře v Krkonoších si vzali rozhlasáci „za své“. A vozí jim i vánoční dárky

26. prosinec 2022 18:09

„Nejkrásnější pohled na svět je ze hřbetu koně“ - to v Krkonoších platí dvojnásob. Ale znáte-li i příběh huculských koní, kteří tam získali nový domov, nabudou pro vás jízdy po kousku nebe docela jiný rozměr. 

Byla to radost přijmout před léty první pozvání na Janovu horu na křtiny hříbat. Sledovali jsme úsilí tamních farmářů doslova o záchranu plemene pracovitého, houževnatého koníka, jehož původním domovem byly Karpaty. O vybudování rodu s dobrou, ba vynikající pověstí, o novou tradici.

Pastviny na Janovce, to byly pro koně z hor podmínky nikoli nepodobné těm původním - nadmořskou výškou, přírodními poměry a především volností. Huculové ale už v Krkonoších neměli tahat klády, ani trén jako kdysi u rakouské armády. Začali spásat horské louky všude tam, kde hrozil zánik typickým lučním enklávám.

Čtěte také

Do těchto unikátních přírodních společenstev se tak i jejich přičiněním začaly vracet vzácné druhy květin a bylin.

První kobylka, kterou jsme křtili, se jmenovala Lada. Nádherně hnědooká hnědka. A co víc, její matka byla Eliška. Už tehdy nám dali vybrat ze jmen, která podle tradice začínají v jednom roce od jednoho písmene abecedy. No a řekněte sami - Eliška a Lada!

Český rozhlas Hradec Králové si vzal zkrátka Janovu horu „za svou“ a řada našich kmotřenců se rozrostla na 28 huculků. Lada, Majka, Noemi, Ornela, Pohádka, Romeo, Sírius, Šemík, Tajga, Útes a Úpa, Vega , Záře a Žolík, Apolenka, Beduín, Cit, Divizna, Efekt, Grafit, Halka, Harmonie, Chronos, Chopok, Choral, Ikona, Jas a Kouzelná.

Ne všichni zůstali v Krkonoších, některé naše kobylky ale už mají na farmě svá hříbata, a tak jsme křtili už i děti a vnoučata „našich“ koní. Jiní se vydali do světa a obstáli na výbornou, další slouží ve strážní službě národního parku. Však Janova hora má od roku 1987 statut rozmnožovacího chovu a od roku 1997 je jedním ze zakládajících členů Asociace chovu huculských koní.

Ročně čítá stádo kolem osmdesáti koní

Mnohokrát už jsme z Janovky živě vysílali, natáčeli, rádi zveme na všechny zimní i letní akce. Snažíme se podpořit farmu, a tak i poděkovat za úžasnou práci, kterou rodina Karbusických, i celá jejich parta, pro koně i pro Krkonoše dělají.

Čtěte také

Na oplátku máme možnost natočit jedny z nejhezčích pořadů, vždy se dozvědět spoustu zajímavého, vydat se do hor v sedle, anebo jen strávit den v horách - v té úžasné kulise koní a pastvin, místy až v tisíci metrech nad mořem pod Černou skálou, Šeřínem a Mechovincem.

K letošním Vánocům dostali „naši“ huculci tři a půl metráku jablíček z Dolan. Vpravdě dobrodružné bylo předání na zledovatělých horských cestách, ale podařilo se, a koním i lidem jsme na Janovce popřáli pěkné svátky.

Zimní výlet na Janovu Horu si můžete udělat i vy; také o svátcích tu pořádají vyjížďky do okolí farmy. Jen „koledou“ je třeba šetřit, koníčky nekrmit, a pokud přinesete huculkům nějaké dobroty, předat je farmářům.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související