Hronov vybuduje nové sociální byty. V budově současně vznikne i expozice bratří Čapků

10. červen 2020 08:39

Město Hronov vybuduje deset nových bytů určených pro sociální bydlení. Využije k tomu zchátralou budovu, která kdysi patřila prarodičům spisovatelů Karla a Josefa Čapkových. Ti, společně se sestrou, trávili v domku letní prázdniny. Právě proto vznikne v suterénu budovy vzpomínková expozice.  

„Nyní jsme žadatelem o dotaci my, jako město Hronov,“ říká starosta Hronova Petr Koleta z Hnutí ANO.

Čtěte také

Odhadované náklady na přestavbu domu jsou sedmnáct milionů korun. O dotaci si chce radnice požádat během několika týdnů.
„Ve chvíli, kdy budeme mít pravomocně vydané stavební povolení.“

Zchátralý dům chtěla původně na sociální bydlení přestavět soukromá společnost, na odkoupení domu od města měla smlouvu s bývalým vedením radnice.

Situaci ale zkomplikovaly nejasnosti týkající se kupní ceny a také připomínky Společnosti bratří Čapků. Podle té by se přízemí domu mělo vrátit do původního stavu.

Klienty centra sociálních služeb ve Zbůchu čeká už brzy velké stěhování. Město Plzeň pro pět z nich upravilo byty přímo v centru západočeské metropole

Vedení radnice se nakonec se soukromou firmou dohodlo na převzetí projektu i mimosoudním vyrovnání.
"Příběh to byl opravdu dlouhý. Trval skoro rok a půl. Společnost Sociální bydlení Hronov od nás původně jako vyrovnání požadovala přes dva miliony korun, druhý požadavek byl milion tři sta tisíc. Nakonec jsme se domluvili na částce šest set tisíc, takové jsou i odhady soudních znalců."

Čtěte také

Podle starosty Petra Kolety jde o peníze za část zpracované žádosti o dotaci a původní projektovou dokumentaci. Ta se ale mění, místo dvanácti bytů jich nakonec v domě vznikne deset. Přízemí domu zabere zmiňovaná vzpomínková expozice.
„Beru to tak, že je to určitá úlitba lidem, kteří se zajímají o bratry Čapky. Město bude mít samozřejmě vyšší náklady na spoluúčast, nedostane tolik finančních prostředků, protože bude méně bytů,“ komentuje změnu projektu bývalá starostka a aktuálně opoziční zastupitelka Hana Nedvědová z Hnutí Patrioti.

S přeměnou části domu na sociální bydlení přímo městem souhlasí, byť to ještě jako starostka odmítala. Teď ji navíc vadí, že zatím není jasné, kdo bude vzpomínkovou expozici provozovat.

Spustit audio

Související