Hřibovité houby v Královéhradeckém kraji zatím příliš nerostou. Je šance na nějakou brzkou změnu?

10. červenec 2022 12:20

Houbaři v Královéhradeckém kraji mají v těchto dnech na většině míst smůlu. O podobných úlovcích, jaké jsou v posledních dnech k vidění třeba na Šumavě nebo v části středních Čech, si mohou nechat zatím jen zdát. Najít hřibovité houby se tu teď nikomu moc nedaří. 

Čtěte také

„Ještě jsem pravou houbu nenašel. To už tady chodím půl hodiny,“ říká pan Jiří, který v lese nedaleko Dvora Králové nad Labem neuspěl.

V Královéhradeckém kraji nebyl jediný, kdo se na bohatou úrodu hub po nedávných vydatných deštích těšil marně. Já jsem za téměř hodinové toulání lesem dopadl podobně. Nemám v košíku nic.

Houby v našem regionu, na rozdíl například od jižních nebo středních Čech, nerostou.

Potvrzuje to mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové. A připojuje i vysvětlení. „Tady velmi dlouho pořádně nepršelo, patříme k těm sušším oblastem naší republiky. Ale jako takovou první vlaštovku lze zmínit, že například po Hradci Králové už začínají růst žampiony.

Čtěte také

„A ty většinou začnou růst tak čtrnáct dní před tím, než lze očekávat hřibovou nadílku, usmívá se Tereza Tejklová.

Popularitu mezi houbaři v poslední době nabírá houbařská mapa na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. Ta ukazuje pravděpodobnost růstu hub v konkrétní oblasti. A na rozdíl od řady dalších pomůcek funguje.

„Ten ústav pracuje s několika modely. Ať už se jedná skutečně o srážky v nějakém dlouhodobém horizontu a nasycení půdy. Tedy samzřejmě není to stoprocentní, ale určitě se tím dá do jisté míry řídit. Můžete z těch dat vycházet, popisuje Tereza Tejklová.

Čtěte také

Zatím je větší část Královéhradeckého kraje ve žluté nebo v různých odstínech červené barvy. To se ale může brzy změnit. Aktuální počasí a jeho předpověď růstu hub nahrává.

„Není to špatné. Myslím si, že by se možná mohly noční teploty maličko zvednout, to by bylo lepší. Ale současné srážky, protože to nejsou jen takové bouřkové nárazy, jsou přesně to, co houby potřebují, dodává Tereza Tejklová.

Během několika dnů by tedy na houbaře v Královéhradeckém kraji mohly začít vykukovat ve větší míře i hřibovité houby.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související