Hrát Noc na Karlštejně přímo v prostorách hradu je pro mě vždycky úžasný zážitek, říká Pavel Vítek

18. červenec 2019

Pavel Vítek je nejenom zpěvák, ale i rozhlasový moderátor. A také herec, což je profese, kterou vystudoval, a teď se k ní občas vrací. Třeba v muzikálovém představení Noc na Karlštejně, které se každé léto hraje přímo v prostorách slavného hradu. I o tom si povídal s Lubošem Xaverem Veselým.

Muzikál se na Karlštejně hraje i letos. Pro diváky jsou v čase letních prázdnin připraveny na dvě desítky představení. „Půl roku dopředu se na to všichni těšíme. Na to, že se sejdeme na Karlštejně, kde si budeme užívat tu roztomilou hru, která se odehrává přímo v autentických kulisách,“ říká Pavel Vítek.

I když je pravda, že hraní pod širým nebem má i svá úskalí. Například nestálost počasí. „Ale tomu my se snažíme předejít tak, že jdeme vždycky celý soubor před začátkem sezóny do kaple svatého Kříže na Karlštejně a pomodlíme se a poprosíme, aby nad námi tam nahoře drželi ochrannou ruku. A ono to nějak funguje, protože nikdy se nám za ty čtyři roky, co představení na hradě hrajeme, nestalo, že by nám během něj pršelo,“ vysvětluje zpěvák, který v muzikálu hraje roli cyperského krále. Té se ve filmové verzi zhostil Waldemar Matuška.

Zjistili jsme, že nám to s kolegy hezky ladí

Pavel Vítek je ale také členem vokálního uskupení nazvaného 4 tenoři. „My jsme čtyři zpěváci, kteří se pravidelně potkávali na různých muzikálových produkcích a často jsme sdíleli i jednu šatnu. Ale nikdy jsme spolu nezpívali. Až nás jednou Janis Sidovský v rámci festivalu Prague Proms dal dohromady na nějaké zpívání a my jsme zjistili, že nám to spolu velice barevně a zajímavě zní,“ popisuje vznik skupiny Pavel Vítek. Spolu s ním ji tvoří Marián Vojtko, Jan Kříž a operní zpěvák Michal Bragagnolo.

Na rozhlasových vlnách se coby moderátor pohybuje už také pěknou řádku let. Začínal v karlínské budově Českého rozhlasu. Potom byl nějaký čas slyšet v komerčním rádiu, aby se nakonec opět vrátil zpátky do Karlína, kde moderuje pořad nazvaný Tady to znám. Představuje známé osobnosti, které mají nějaký vztah ke středním Čechám.

Pavel Vítek žije už téměř čtvrt století v obci Karlštejn, pod věhlasným hradem. A na zahradě pěstuje zeleninu a bylinky. A když na to přijde, tak i rád vaří. „Mě moje vrozená mlsota a to, že bydlíme na venkově, donutila vařit. Ale je pravda, že jak jsme začali cestovat po světě, tak jsem začal pronikat i do tajů cizích kuchyní. A třeba v Thajsku nebo v Barmě jsem se v restauraci dovolil a šel se podívat do kuchyně. A protože jsem kuchaři pochválil jídlo, on mi na revanš prozradil nějaké své recepty,“ chlubí se zpěvák.

A do jakých exotických zemí se Pavel Vítek během svých cest ještě podíval a jaká adrenalinová dobrodružství tam zažil? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.