Hradečtí zastupitelé schválili vyrovnaný rozpočet, podle opozice ale skrývá schodek

18. prosinec 2013

Rozpočet Hradce Králové bude v příštím roce a nejspíš také v dalších dvou letech vyrovnaný. Návrh na shodné příjmy a výdaje včera schválili zastupitelé města. Opozice ale tvrdí, že je rozpočet skrytě schodkový a také se do záporných čísel dostane.

Příjmy i výdaje ve stejné výši téměř 1,8 miliardy korun, tak by měl Hradec Králové hospodařit v následujícím roce.

„Samozřejmě nás mrzí, že čím dál víc peněz spolknou běžné výdaje. Ten poměr se postupně mění v neprospěch kapitálových výdajů města a tak tomu bude i příští rok. Jinak si myslím, že město na tom je finančně dobře a nevidím žádný problém,“ říká primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu.

Konzervativní návrh prošel hlasováním hladce. Přesto ho někteří opoziční zastupitelé nepodpořili, třeba Martin Hanousek ze Změny pro Hradec. Podle něj je rozpočet skrytě schodkový.

„V současné době, pokud si vezmeme zkušenost z minulého rozpočtu, kapitálové výdaje jsou téměř na úrovni 1,2 miliardy a současný rozpočet navrhuje kapitálové výdaje na úrovni 250 milionů. To číslo je naprosto nereálné, vzroste a rozpočet bude deficitní,“ upozorňuje Hanousek.

Opozice kritizuje plánovanou stavbu fotbalové arény

Rozpočet na příští rok počítá v celých kapitolách na straně kapitálových výdajů s nulou, což je podle Martina Hanouska nereálné. Schodek prý naroste.

"Další věc, která nám vadí, že se tam počítá s naprosto nereálnou realizací předražené fotbalové arény. Město na tento projekt nemá peníze. Nejlepším řešením je, aby odstoupilo od všech smluv developery a realizovalo reálný, menší fotbalový stadion ve vlastní režii. Je možné podle našeho klubu na tomto levnějším projektu ušetřit až půl miliardy korun,“ doplnil opoziční zastupitel.

Námitky ale primátor Zdeněk Fink odmítá s tím, že návrh rozpočtu nic neskrývá. „Někteří zastupitelé jsou poměrně mladí a ne všechno, co říkají, možná je myšleno v úplně dobré víře,“ podotkl.

Hradečtí zastupitelé schválili také výhled na dva další roky, které by také měly být rozpočtově vyrovnané.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio