Hradečtí školáci si podají ruku s africkým chlapcem

21. září 2010

Školáci hradecké ZŠ Pouchov se spontánně rozhodli navštívit adoptovaného afrického chlapce v Keni. Podají si s ním ruku a stráví jeden den v jeho škole. V pondělí 20. července se za ním vydají do jeho vesnice nedaleko Mombasy. "Již tři roky s žáky adoptujeme čtrnáctiletého afrického chlapce Mwabariho z Keni. Děti si vůbec nedovedou představit, jak to v africké škole vypadá a co má africký žáček ke studiu k dispozici. I když si o tom povídáme, africká realita je jiná. Dokument o Africe je zajímavý, ale v nové lavici ve vybavené třídě dataprojektorem si těžko představíte reálný život v Africe," představuje na úvod projekt JEDEME DO AFRIKY. NECHCEME POMÁHAT JEN NA DÁLKU! Eva Humlová, učitelka ZŠ Pouchov. "S dětmi jsme se spontánně rozhodli Mwabariho navštívit. Zažít s ním jeho běžný školní den, podívat se do opravdové africké školy, poznat kulturu a nasát atmosféru Keni," pokračuje Humlová.

Na projekt potřebovala zajistit 306 000 Kč. Pomohli rodiče, firemní dárci i město Hradec Králové. "Největší díky patří rodičům a dále panu Janu Leinerovi, který spravuje filantropické aktivity rodiny Kellnerových. Pomohl nám pan prof. Jiří Beran z Centra cestovní medicíny, který nás všechny zdarma oočkoval," děkuje šestadvacetiletá učitelka angličtiny.
Pro mladou učitelku nebyl největší problém zajistit rozpočet této expedice, ale poprat se s úředním šimlem. Podařilo se zajistit dokonce finanční rezervu, ale dle zákona musí Rada města všechny smlouvy pro školu schválit a to se bohužel nestihlo. Po první úpravě rozpočtu chybí v tuto chvíli na expedici cca 17 000 Kč. "Budeme pracovat ještě s rozpočtem, nebo se najde dárce, který nám dar poskytne. Ve hře je ještě Královéhradecký kraj. V nejhorším případě dofinancuji projekt z vlastních úspor," nevzdává se Eva Humlová.
"Všichni se těšíme, až si s Mwabarim podáme ruku. Představte si, jak sedm českých dětí sedí v africké škole a společně se učí s keňskými žáčky! Navíc vyzveme africké kamarády k fotbalovému turnaji," těší se koordinátorka, která s žáky byla mimo jiné v Londýně, Paříži, Barceloně a naposledy v Římě.
Po návratu se hradečtí žáci o zážitky podělí s ostatními školami. "Pokud bude zájem, máme vizi jezdit po celé ČR," dodává na závěr Eva Humlová.

Spustit audio