Hradečtí rozhlasáci oslaví v únoru krásných 20 let ve své nové budově na nábřeží Labe

2. leden 2019

Dnes v rozhlasovém studiu vítám zajímavou návštěvu, která vlastně ale žádnou návštěvou není. Ani hostem. Je to pan domácí. Ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice Jiří Kánský. 

Co tak brzo, pane řediteli, na Nový rok v rádiu?
Znáte to, člověk si říká, půjdu se podívat za kolegy, protože si cením toho, jak jste zvládli všechny služby o vánočních svátcích, mezi svátky, přes Silvestra. Tak jsem si říkal, půjdu se v uvozovkách podívat do baráku, jak to tam šlape.

Ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové Jiří Kánský spolu s moderátorem Jakubem Schmidtem

Ale vy jste nepřišel, pane řediteli, s prázdnou. Vy jste totiž dorazil i s batohem na zádech a rozhlasovými novinami v ruce. Říkal jsem si, jestli nechystáte nějaký novoroční výlet.
Bylo by to příjemné, ale onen batoh, to je vlastně cena, batoh plný dárků od Českého rozhlasu Hradec Králové. Je to cena, kterou vyhraje někdo, kdo se zapojil do unikátní soutěže, kolik nám je.

Chci poděkovat rozhlasákům i posluchačům, za přízeň i za práci v roce 2018. V novém roce přeji pevné zdraví a pořád dobrou náladu.
Mgr. Jiří Kánský, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové

Ano, naše rozhlasové noviny a na zadní stránce fotografie mých kolegů.
Ona soutěž spočívala v tom, že posluchači měli do včerejška, tedy do 31. prosince 2018 napsat, kolik nám je dohromady let. Tedy když se sečte věk všech zaměstnanců hradeckého rozhlasu. A právě tuto soutěž vyhodnotí Lada Klokočníková v pátek 4. ledna dopoledne v kavárně při živém vysílání Pátečního Habaděje.

Má cesta k rozhlasu? Možná vás to překvapí, ale posunul mne na ni italský mnich

Jiří Kánský

Dnes u mikrofonu Dobrého rána Českého rozhlasu Hradec Králové sedí člověk, kterého asi ani nemůžeme nazvat hostem, protože Český rozhlas obecně pro něj znamená už spoustu let spíš domov. A od 1. března se opět ujal funkce ředitele Českého rozhlasu Hradec Králové, ale nově také funkce ředitele Českého rozhlasu Pardubice. A my vám ho dnes rádi představíme. Jiří Kánský je tady s námi.

Můžeme jen tak zmínit, kolik let nám tipovali naši posluchači?
Ano, tak někteří by nás opravdu omladili, protože nejnižší tipy byly dohromady 750 let. A naopak tam zase byly tipy například 3,5 tisíce let. Tak to bychom ovšem byli stařečci.

Jsme na začátku nového roku, pane řediteli, a to se hodí možná trošku bilancovat, ohlédnout se za tím, jaký byl minulý rok pro nás rozhlasáky.
V roce 2018 jsme měli spoustu našich pravidelných stěžejních projektů, jedním z nich byl například již 22. ročník rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku, kterou naposledy při posledním galavečeru vyhrál herec Viktor Preiss. A v přímém přenosu ji odvysílal také Český rozhlas Dvojka a naše sesterská stanice v Pardubicích. Velkému zájmu se těšila celoroční soutěž Pochoutkový rok. Ostatně je známé, že recepty jsou mezi lidmi velmi oblíbené. A dokonce jsem nedávno slyšel, že prý recepty na sladká jídla jsou čtyřikrát úspěšnější, než když se vaří běžná jídla.

Budova Českého rozhlasu Hradec Králové

Sladká jídla prostě vedou.
A velkou pozornost také připoutal projekt Ježíškova vnoučata. Prakticky celý prosinec jsme o něm naše posluchače informovali. Takže to nám dělá velkou radost.

Ještě v roce 1929 to byl hostinec s dámskou společností. Teď Tady bydlí rozhlas Hradec Králové

Projekt proměny v sídlo rozhlasu vytvořili architekti Karel Plocek a Martin Misík. A zanechali nám tady taky tady „své hlavy“

Domovem hradeckému studiu je od roku 1997 nárožní dům za hradeckým Tyršovým mostem. Dům má bohatou (a lechtivou) historii. A při poslední přestavbě z bankovní domu na rozhlasový se tady docela „vyřádili" dva architekti.

Můžeme připomenout, že Český rozhlas Hradec Králové byl nejen slyšet, ale také hodně vidět.
Snažíme se, abychom byli vidět, protože žijeme v době, kdy na posluchače útočí informace ze všech stran, reklamy a billboardy. Teď jsem záměrně zmínil slovo billboardy, protože i vy, Jakube, a další vaše kolegyně, jste byli vidět na billboardech nejen v Hradci Králové, ale i v okresech Náchod, Trutnov i Rychnov nad Kněžnou. Snažíme se i touto kampaní získat nové posluchače. Aby si naladili Český rozhlas Hradec Králové, aby zkusili náš program. Budeme rádi, když s námi zůstanou.

Kouzlo budovy Českého rozhlasu Hradec Králové

Když už tedy zůstaneme v tom novém roce, co v něm na posluchače čeká?
Rozhodli jsme se udělat malou změnu v pondělních podvečerních talk show. Zúžíme je na dvě nejúspěšnější. Tedy dvakrát v měsíci bude v pondělí v podvečer pořad Na větvi s Halinou a dvakrát v pondělí bude pořad Na cestách s Petrem Voldánem. Také se snažíme oživit naše tradiční kavárny. Hned teď v pátek 4. ledna bude prvním hostem Lady Klokočníkové Filip Huml z Divadla Drak. A co chystáme nového v nejbližší době? Rád bych, abychom pěkně oslavili 20 let v této naší krásné budově, protože 26. února 1999 se Český rozhlas Hradec Králové stěhoval z Vrchlického ulice do budovy na nábřeží. Tak bychom to koncem února chtěli oslavit, 20 let nové budovy. A samozřejmě budeme také pořádat i naše úspěšné venkovní akce Den s Habadějem, který si získává stále větší popularitu. Budeme se podílet i na krajských dožínkách a na řadě akcí, kde nás posluchači mohou nejen slyšet, ale i vidět.

I vy můžete vyhrát. Stačí poslat svůj tip do ankety Šarmantní osobnost roku

Viktor Preiss je Šarmantní osobností roku 2017

V tuto chvíli je 23. ročník ankety Šarmantní osobnost roku na startu. Je tu čas pro vaše tipy, ze kterých na základě největšího počtu hlasů vybereme finalisty. Vítěze potom vyhlásí moderátoři Lada Klokočníková a Miroslav Vaňura na galavečeru 26. dubna 2019 v královéhradeckém Kongresovém centru Aldis.

A 23. ročník rozhlasové ankety Šarmantní osobnost, to je také důležitá věc. Už odstartoval.
Ano, Lada Klokočníková má v kanceláři velký štos odpovědí, protože v anketě mohli lidé do konce roku navrhnout kohokoliv. Teď se sečtou hlasy a tipy. A 10 osobností s nejvyšším počtem hlasů postoupí už do finálové desítky. Mezi těmi se rozhodne, těm budou moci nyní posílat své hlasy. A 26. dubna bude v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové závěrečný galavečer, kde vyhlásíme výsledky a Šarmantní osobnost roku 2018.

Máte se tedy na co těšit, naši posluchači. Protože kvůli vám tu jsme.
Jakube, já bych rád využil této příležitosti, abych poděkoval vám i všem kolegům rozhlasákům i našim posluchačům, za přízeň i za práci v roce 2018. A chci všem popřát do nového roku pevné zdraví, jen vše dobré a pořád úsměv na tváři a dobrou náladu.

Ředitel ČRo Pardubice a ČRo Hradec Králové Jiří Kánský

To je přání ředitele Českého rozhlasu Hradec Králové Jiřího Kánského. Pane řediteli, já vám přeji totéž.
Děkuji. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související