Hradeckými autobusy a trolejbusy se dnes někteří mohou svézt zdarma. Co je k tomu potřeba?

22. září 2022 09:12

Městská hromadná doprava v Hradci Králové je po celý dnešní den pro držitele řidičských průkazů zdarma. Hradecký dopravní podnik se tím připojuje k evropskému Dni bez aut, který je součástí Evropského týdne mobility. Projekt má podpořit udržitelné formy dopravy. Podrobné informace k osvětové akci zjišťoval reportér Jakub Vik.

Čtěte také

Právě před chvílí jsem přijel autobusem číslo 16 na zastávku Muzeum a k přepravě mi dnes stačilo pouze nastoupit do vozu městské hromadné dopravy předními dveřmi a řidiči předložit k nahlédnutí platný řidičský průkaz. Řidič mne nechal pokračovat volně do vozu a udělal si čárku do svých statistik.

Byla to dnes už dokonce má druhá jízda zadarmo a jak jsem se řidičů MHD ptal, tak opravdu už několik cestujících tuto možnost využilo.

Co si hradecký dopravní podnik připravil pro návštěvníky na odpoledne?

To si na Velkém náměstí v Hradci Králové budou moci zájemci detailně prohlédnout dva využívané vozy městské hromadné dopravy jezdící na elektřinu.

Čtěte také

Bude to trolejbus Škoda SOR s pomocným bateriovým pohonem a autobus na elektřinu SOR NS 12.

Navíc tam bude také přítomen personál hradeckého dopravního podniku, od kterého mohou zájemci získat informace týkající se výhod cestování městskou hromadnou dopravou nebo dostanou informace o novém odbavovacím systému cestujících, který se v Hradci Králové připravuje. Nebo také informace o možnostech zaměstnání.

A pokud jste třeba ještě nikdy nejeli na elektrokole nebo elektrokoloběžce, tak právě na Velkém náměstí v Hradci Králové bude mít dnes odpoledne šanci si to vyzkoušet.

Připojily se k dnešní jízdě zdarma nějaké další dopravní podniky v Česku?

Čtěte také

Ano, několik jich je. Kromě Hradce Králové je dnes veřejná doprava pro osoby s platným řidičským průkazem zdarma také například v Ústí nad Labem a ve Zlíně a v Otrokovicích. Tam je navíc zdarma pro úplně všechny cestující. Doprava je zdarma i v Opavě, ale tam je nutné místo řidičského průkazu předložit malý technický průkaz vozidla.

Kromě jízdy MHD zdarma se ale při Týdnu mobility snažili organizátoři upozorňovat různými způsoby na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech. Byl to také pražský, brněnský nebo i liberecký dopravní podnik.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související