Hradecký Železňák, spojující části Malšovice a Slezské Předměstí, znovu slouží chodcům a cyklistům

17. únor 2023 08:38

Historický most Železňák přes řeku Orlici v Hradci Králové je od pátku 17. února znovu průchozí pro veřejnost. Město ho nechalo v září rozebrat a následně opravit v dílnách. Most, který slouží jen chodcům a cyklistům, spojuje části Malšovice a Slezské Předměstí.  

Čtěte také

Opravy skončily dřív než vedení města očekávalo, říká mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Rohlíčková. „Během půlročních oprav došlo k nové antikorozní úpravě konstrukce, sanaci opěr a výměně osvětlení. Což vyšlo na více než 19 milionů korun. Práce se podařilo dokončit o něco dříve, proto se tento železný most, také přezdívaný Klapák, může otevřít veřejnosti."

Železný most získal název Bailey Bridge podle typu konstrukce. Ta je pak pojmenována po britském úředníkovi státní správy, který ji navrhl začátkem čtyřicátých let minulého století.

Takových mostů je v České republice pomálu. Tomu v Hradci Králové se začalo lidově přezdívat „Klapák“ nebo také „Železňák“ kvůli hluku, který vydával, když přes něj ještě v minulosti jezdily automobily.

Čtěte také

Pochází z roku 1944, ale postaven byl o několik let později, jeho délka 66,2 metrů. V dnešní době je určen už pouze pro pěší a cyklisty.

O údržbu většiny mostů po městě se starají technické služby, které v loňském roce zajistily rozsáhlou opravu Moravského mostu navazujícího na nově vzniklou okružní křižovatku Fortna. Renovací prošla také lávka u hřiště Dukla právě v blízkosti Moravského mostu.

V následujících letech se pak připravují opravy dalších, například Pražského mostu nebo mostu u koupaliště Flošna.

autoři: Jakub Vik , baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související