Hradecký krajský soud vydal benediktinům dva pozemky na Broumovsku

18. březen 2016

Benediktinské opatství svatého Václava v Broumově má nárok na dva pozemky u Heřmánkovic na Broumovsku. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Státní pozemkový úřad přitom před rokem pozemky vydat odmítl. Tvrdil, že se na ně nevztahuje zákon o církevních restitucích. Benediktini usilují na Broumovsku zhruba o 4 tisíce hektarů. Dnešní rozsudek není pravomocný.

Státní pozemkový úřad před rokem v lednu odmítl pozemky vydat s tím, že o ně benediktini přišli ještě před únorem 1948. Právě proto se na parcely podle úřadu církevní restituce nevztahovaly. Úřad své tvrzení opíral o výměr ministerstva zemědělství o konfiskaci majetku z prosince 1946.

S tím ale jednoznačně soud nesouhlasil. Takový dokument podle soudce neexistuje, chybí na něm totiž potřebné podpisy a další náležitosti. V podstatě se tak jedná jen o jakýsi koncept. Podle soudu opatství přišlo o pozemky právě až po roce 1948.

Právní zástupkyně Státního pozemkového úřadu dnešní verdikt nijak nekomentovala. Naopak advokátka benediktinů Alena Štumpfová rozhodnutí soudu přivítala. Podle ní to bude mít vliv na další podobné případy.

„Myslím si, že ano. Protože soud vlastně rozhodoval o malé části nároku, ale o podstatné věci. Takže podle toho se pak řídí všechno. Netýkalo se to jen broumovských benediktinů, byly i jiné řády, u kterých se pokoušeli o konfiskaci majetku,“ uvedla.

Celkem benediktini kvůli pozemkům na Broumovsku podali čtyři žaloby, ta dnes projednaná byla první z nich. Podle právní zástupkyně jde zhruba o 3500 hektarů lesů, další část tvoří zemědělská půda a také budovy.

Pozemkový úřad loni oznámil, že benediktinům odmítl vydat více než pět set pozemků a další stavby na Náchodsku, které benediktini pozbyli už před rozhodným únorem 1948. Nemovitosti se podle úřadu nestaly předmětem majetkové křivdy.

Pokud se proti dnešnímu verdiktu hradeckého soudu jedna ze stran odvolá, bude věc řešit vrchní soud.

Církevní restituce
autor: ova
Spustit audio