Hradecký kraj dostane na opravy silnic 346 milionů korun

22. září 2010

Královéhradecký kraj dostane na opravy svých silnic a mostů z Evropské unie přes 346 milionů korun. Peníze půjdou na šest projektů, jejichž celková hodnota je 374 milionů korun. Největším je oprava silnice druhé třídy od Křižanova do České Skalice za 103 milionů korun, která by měla začít na jaře. Peníze z regionálního operačního programu také významně pomohou opravit rozbité silnice v okolí Nové Paky na Jičínsku. Stavbaři by měli za 57 milionů korun opravit silnici z Vidochova do Bělé u Pecky a za 30 milionů korun silnici z Bělé do Nové Paky. Obě rekonstrukce by měly začít v dubnu.

Již minulý týden kraj začal s opravou silnice z Nechanic do Lubna na Hradecku, která si vyžádá 58 milionů korun a Evropská unie ji podpoří 53 miliony korun. Kraj také získal 70 milionů korun na silnici z Libřic do Smiřic, jejíž oprava je již téměř hotová. Unie také z drtivé části zaplatí loňskou opravu mostů ve Velkém Poříčí a Prkenném Dole za 51 milionů korun.
Loni kraj z regionálního operačního programu získal na deset projektů oprav silnic dotaci 491 milionů korun. Největším projektem byla oprava silnice z Vrchlabí do Strážného a Lánova.
I s evropskými dotacemi by kraj měl letos vydat na opravy silnic asi 800 milionů korun, uvedl Hošna. V dalších pěti letech kraj plánuje, že z vlastních zdrojů dá na opravy silnic asi 1,5 miliardy korun.
Hradeckému kraji patří přes 3300 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Od státu je kraj převzal ve značně špatném stavu a ani dosavadní investice v řádu stovek milionů korun ročně jejich chátrání nezastavily. Odhaduje se, že k uvedení silnic do normálního stavu by bylo potřeba 7,5 miliardy korun, uvedl dříve kraj.

Spustit audio