Hradecký dopravní podnik trápí nedostatek řidičů, uspořádal proto pro nové zájemce náborový den

10. červen 2022 08:28

Hradeckému dopravnímu podniku chybí řidiči autobusů a trolejbusů a vedení se tak rozhodlo pro případné zájemce uspořádat náborové odpoledne. V areálu depa si zájemci prohlédli zázemí a řízení provozu MHD a mohli si vyzkoušet i řízení autobusu.

Čtěte také

„Dáme déčko, protože pojedeme dopředu. A když posuneme páčku zastávkové brzdy dopředu, tak vozidlo pojede.“ Instruktor autoškoly Miloš Holeček dává pokyny. Za volantem sedí Kristýna Vavřínová, která se snaží projet trasu mezi kužely. Autobus nikdy před tím neřídila. „Myslím si, že mi to docela šlo. Jsem zvyklá řídit auto.“

Kristýna Vavřínová zatím váhá, jestli by ji taková práce bavila. „S těmi pasažéry, no nevím. Tam je tak veliká zodpovědnost, když vezete lidi. Uvidíme.

Čtěte také

Naproti tomu Vasil Kurilijak má jasno, chce nastoupit co nejdříve. „Autobusem jsem nikdy nejel. S náklaďákem ano, ale busem ne. Mám zatím skupinu C a teď si to chci rozšířit na D.

Rozšířit řidičské oprávnění by případným uchazečům mohlo trvat zhruba dva a půl až tři měsíce. S tím i se získáním profesního průkazu pomůže přímo dopravní podnik ve své autoškole. Nedostatek řidičů trápí i další dopravní podniky, nejen ten Královéhradecký, i další dopravce.

Čtěte také

„Věkový průměr řidičů dopravního podniku je 55 let, většinou nám odchází do starobního důchodu. Ale v současné době nás nejvíc trápí velká nemocnost. K dnešnímu ránu chybí 32 lidí. V provozu nám chybí 32 plus 15 dalších, tedy nějakých 47 řidičů, popisuje situaci ředitel hradeckého dopravního podniku Zdeněk Abraham.

Na prohlídku a zkusit si řídit autobus nakonec dorazilo 38 lidí. 8 z nich projevilo vážný zájem a už příští týden by mohli začít vyřizovat potřebné náležitosti. Další 4 si ještě vzali čas na rozmyšlenou. Dopravní podnik doufá, že pokud půjde vše hladce, tak už po prázdninách noví řidiči nastoupí do běžného provozu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související