Hradecký dopravní podnik testuje nový odbavovací systém v hromadné dopravě. Jaké přinese výhody?

8. březen 2023 10:39

Už za necelý měsíc by se měli cestující v hradeckých trolejbusech a autobusech odbavovat pomocí nového systému. Jaké jsou jeho výhody i to, zda se systém osvědčil v testovacím provozu,  na to jsme se zeptali ředitele dopravního podniku Zdeňka Abrahama.

Dopravní podnik Hradce Králové testuje nový odbavovací systém v hromadné dopravě. Nahradit by měl ten stávající 18 let starý. Dopravní podnik za něj zaplatí 25 milionů korun. Plně funkční by měl být za necelý měsíc - konkrétně 3. dubna. Nově půjde v autobusech a trolejbusech například platit dalšími kartami regionální veřejné dopravy.

Čtěte také

Systém testujete v jednom autobuse, jak se zatím osvědčil?
Myslím si, že v dnešní elektronické době se osvědčil naprosto ideálně. Protože vše už bude probíhat na bázi bankovních platebních karet. A pokud je tento systém už vyzkoušený při standardním placení v obchodních domech a kdekoliv jinde, tak samozřejmě musí fungovat i v městské dopravě.

Jaké jsou hlavní výhody nového odbavovacího systému? V čem se cestování usnadní?
Bankovní platební karta bude fungovat jako určité signum onoho držitele karty. A potom už bude na něm, jakým způsobem bude platit. Může používat přímo kartu, nebo mobilní telefon, chytré hodinky, zkrátka všechny moderní technologie, které jsou v současnosti na trhu.

Čtěte také

Spuštění nového systému se posunulo o čtvrt roku. Můžete zaručit, že 3. duben je definitivní termín?
Dodavatel nám zatím tento termín slibuje. Ale samozřejmě že ve všech těch krabičkách, které se pohybují ve vozech městské hromadné dopravy, jsou všechny systémy na bázi čipů a dalších elektronických součástek, kterých dnes nemají dostatek ani ti největší výrobci.

Tedy v dnešní době garantovat, že všechny součástky dorazí v termínu, je asi obtížné. Ale zatím onu garanci na 3. dubna máme.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související