Hradecké služby a.s. rozdávají občanům města speciální nádoby na tzv. gastroodpad. Zájem je velký

9. březen 2023 07:55

Odvoz zbytků jídla a prošlých potravin funguje v Hradci Králové od prosince minulého roku. Obyvatelé krajského města mohou tzv. gastroodpad odkládat do speciálních popelnic. Po městě jich je rozmístěno zhruba 200. Radnice se akci zaměřenou na snížení množství komunálního odpadu rozhodla podpořit také rozdáváním nádob na tyto odpadky přímo do domácností. 

Přímo na jednom z výdejních míst zjišťovala informace redaktorka Naďa Kverková. Kde si dnes v Hradci Králové mohou lidé nádoby na gastroodpad vyzvednout?

Konkrétně jsem teď na Masarykově náměstí a se mnou je tu také už asi stovka zájemců, kteří čekají na nádobu ve zhruba padesátimetrové frontě. Výdej začíná ve 14:30 hodin a měl by fungovat až do 16:30 hodin.

Čtěte také

Je možné, že se nedostane na všechny zájemce. Ale to vůbec není pro nikoho při třídění gastroodpadu limitující. Sbírat zbytky potravin mohou občané i do vlastních kbelíčků či sáčků, nebo si na ně vyčlenit nějakou speciální uzavíratelnou krabičku.

Po městě je potom rozmístěno celkem 205 hnědých kontejnerů určených právě pro gastroodpad. Jejich obsah Hradecké služby a.s. následně sváží. Ze strany města jde především o jakousi formu osvěty, kdy tímto bezplatným rozdáváním nádob do domácností, chce občany podpořit v třídění komunálního odpadu.

O nádoby je tedy velký zájem. Kolik už jich bylo do hradeckých domácností rozdáno?

Čtěte také

Po Hradci Králové bylo rozdáno už zhruba 5000 těchto nádob. Dnes a potom ještě za týden budou zájemcům vydávány naposledy. Půjde zhruba o 2000 nádob. Dnes tedy tady, přímo v centru města. A za týden, ve středu 15. března, opět od 14:30 do 16:30 hodin to bude na výdejním místě před poštou v Malšovicích.

Připomeň ještě, proč se město Hradec Králové rozhodlo pro třídění gastroodpadu?

Nejdříve několik čísel. Za tři měsíce svezly Hradecké služby a.s. už celkem 41 tun gastroodpadu. Poprvé to bylo v prosinci minulého roku 9 tun, v lednu přibylo navíc dalších 5 tun, tedy to bylo 14 tun, a za únor se vytřídilo už 18 tun gastroodpadu.

Čtěte také

Město k třídění přistoupilo proto, aby využitelná část komunálního odpadu přinesla nějaký užitek a nekončila pouze na skládkách. V případě gastroodpadu, který je podle ředitele Hradeckých služeb a.s. Martina Huška ze 70 procent rostlinného původu, dochází k jeho zpracování v bioplynových stanicích.

Hradec Králové tak ušetří peníze za skládkovné, přínos je pak také ve využití samotného bioplynu při jeho dalším zpracování na výrobu tepla nebo elektřiny.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související