Hradecké „metro“. Město chystá opravu podchodu na třídě Karla IV., čtvrtý východ ale není v plánu

9. září 2022 08:32

Hradecký magistrát začal s přípravami oprav podchodu pod křižovatkou nedaleko kina Centrál. Podchod pod městským okruhem je z první poloviny sedmdesátých let minulého století. Aby odpovídal tomu, jak by měl vypadat ve století jedenadvacátém, může vyjít i na desítky miliónů korun. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Co tedy bude město s podchodem dělat? Už jsou připravené nějaké konkrétní kroky?

Rada města schválila vypsání soutěže na projektanta oprav, samotné výběrové řízení by měl magistrát vyhlásit ještě během září. To je první konkrétní krok.

Čtěte také

Město se jinak rozhodlo oproti původním předpokladům podchod opravit kompletně - původně měla radnice v plánu především opravit výlohy, teď se záměr mění. Kovové výlohy a vitríny zmizí, dojde k výměně podlah i stropních svítidel a oprav se dočkají třeba i samotné prostory, ve kterých teď sídlí obchody.

Zatím jsou v podchodu třeba toalety, pár obchodů nebo cukrárna. Co tam lidé najdou po dokončení oprav?

Město počítá s tím, že obchody zůstanou částečně zachovány, nově by tam ale měla vzniknout i výstavní galerie nebo místo pro pořádání diskuzí nebo koncertů. Podle současného vedení radnice by se podchod měl stát místem pro setkávání lidí.

Město Hradec Králové připravuje opravy podchodu na třídě Karla IV. - vizualizace

Opoziční zastupitelé souhlasí s tím, že je podchod potřeba opravit, na pořádání koncertů nebo přednášek ale podle ní existují lepší a důstojnější místa než je podchod, který navíc disponuje jen velmi omezeným prostorem.

Čtěte také

Podchod má zatím tři ramena, v minulosti se opakovaně mluvilo o případné dostavbě čtvrtého východu. Je v plánu?

Není. Tohle rameno by sice vedlo k parkovacímu domu Katschnerka a dávalo by tedy smysl, ale jeho postavení by stálo hodně peněz a navíc jsou tam i problémy související s historickou ekologickou zátěží v lokalitě. Zdá se tedy, že čtvrté rameno podchodu nejméně několik desítek dalších let nevznikne.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související