Hradecké autobusové nádraží bude stát více, než se čekalo

23. září 2010

Stavba nyní budovaného autobusového terminálu v Hradci Králové bude stát hradeckou radnici více peněz, než se čekalo. Město stavební firmě Strabag zřejmě navíc zaplatí nejméně zhruba deset milionů korun. Vyplynulo to z vyjádření, jež ČTK poskytl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Stavba také nebude dokončena včas a bude mít asi dva a půl měsíce zpoždění. Největší diskuze se podle Malíře povede o zvýšených nákladech na netradiční zastřešení terminálu, které vzdáleně připomíná konstrukci střechy olympijského stadionu v Mnichově.

"Firma deklaruje, že řešení bude dražší, než původně nabízela. Mělo by jít o částku do deseti milionů korun. Jsou tam i položky, které pravděpodobně odmítneme," řekl Malíř. Zhruba 9,5 milionu korun by měla stát přeložka kanalizace, se kterou se ale podle Malíře počítalo, a bude tedy městem schválena a uhrazena.
Právě kvůli stavbě složité ocelové konstrukce se podle Malíře posune termín dokončení ze srpna zřejmě na polovinu listopadu. Pokud by se terminál nepodařilo dokončit do konce roku, přišel by hradecký dopravní podnik o dotaci na terminál z fondů Evropské unie ve výši 62 milionů korun. Ve smlouvě ale město má klauzuli, že při nesplnění termínu mu propadá bankovní garance Strabagu ve výši 80 milionů korun.
"Jednání o posunutí termínu a vícenákladech musejí být vedena současně. Je to složitá záležitost a jednání budou trvat ještě několik týdnů. Zatím k žádné dohodě nedošlo," řekl Malíř. Se Strabagem jedná Dopravní podnik města Hradce Králové, který je investorem nádraží v hodnotě přibližně 300 milionů korun.
Stotisícový Hradec Králové žádné autobusové nádraží nemá. Zatím autobusy odjíždějí z provizorních stání před vlakovým nádražím a z nedaleké panelové plochy. Po vybudování terminálu stavbaři pro potřeby hromadné dopravy upraví i nedaleké Riegrovo náměstí u nádraží Českých drah. Vše by mělo být podle původního harmonogramu hotové na podzim 2008. Celkové náklady stavby činí zhruba 470 milionů korun včetně DPH.

Spustit audio