Hradecká radnice chce oživit Gočárovu třídu - sníží tam proto nájmy v obchodech

12. leden 2017

Hradec Králové sníží nájemné v komerčních prostorách na Gočárově třídě. O čtveřici přízemních provozoven v majetku města neměli podnikatelé zájem, a tak tam vedení města dva a půl krát sníží minimálním nájemné. Podnikatelé na jednom z nejrušnějších hradeckých bulvárů totiž čelí konkurenci dvou blízkých obchodních center.

„Dřív to prostě byla výkladní skříň. Víte jak dřív vypadala Gočárova třída," Miroslav Boubín provozuje bazar s dětským zbožím na Gočárově třídě.

Podle podnikatele ulice pomalu upadá: „Návštěvník tady vidí prázdné vchody a rozbité markízy a tak dále. Je to prostě špatně."

Čtěte také

Městu se dva ochody, bývalé informační centrum a restauraci, delší dobu nedaří pronajmout, říká náměstkyně hradeckého primátora Romana Lišková z HDK: „Jsme si vědomi toho, že Gočárova třída teď potřebuje určitou pobídku. Právě proto, že tam vyrostl obchodní dům. Rádi bychom aby ta ulice zůstala živá."

Gočárova třída v Hradci Králové potřebuje od města pomoc (ilustrační foto)

Magistrát tak sníží minimální nájem v místě - ten byl dosud 1500 korun za metr a rok, říká mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková: „Kdokoliv kdo bude mít zájem, musí zareagovat a podat nabídku. Nejnižší možná cena je 600 korun za metr čtverečný za rok."

Místní by podle ankety preferovali masnu, obchod s ovocem a zeleninou, nebo pekárnu.

„My bychom to uvítali. Ale pokud se nám tam ozve někdo s módním sortimentem, tak samozřejmě budeme rádi. Jde nám o to, aby se tam ten nájemce usadil dlouhodobě a aby v té firmě prosperoval a dokázal se zavést," dodává náměstkyně primátora Romana Lišková.

Spustit audio