Hradecká nemocnice otevřela nový plicní pavilon za 85 milionů

23. září 2010

Fakultní nemocnice v Hradci Králové dokončila nejvýznamnější investiční akci letošního roku a otevřela nově zrekonstruovaný plicní pavilon, který vznikl opravami bývalé budovy gerontometabolické kliniky. Celkem se náklady vyšplhaly na 85 milionů korun, řekl ČTK provozně technický náměstek nemocnice Josef Židů. "Pavilon byl rekonstruován pro potřeby plicní kliniky a také část interních oborů, které jsme nedokázali umístit do v roce 2004 dokončeného pavilonu interních oborů," řekl Židů.

Stavební práce na opravovanému pavilonu začaly loni v září, náklady na stavební úpravy dosáhly 69 milionů korun. Dalších pět milionů si vyžádaly investice do doplnění zdravotnické techniky, 11 milionů korun nemocnice zaplatila za vybavení budovy nábytkem a dalším vybavením. "Nový pavilon nabízí 90 standardních lůžek a 12 míst na jednotkách intenzivní péče," řekl Židů.
V areálu fakultní nemocnice stavbaři letos pracovali také na několika menších rekonstrukcích, opravovali například transfuzní stanici, či chirurgický pavilon. "Další významnou stavbou, kterou chceme zahájit na začátku příštího roku, bude výstavba pavilonu pro psychiatrickou kliniku, která sídlí v nevyhovujících podmínkách," uvedl Židů. Podle něj by se náklady měly pohybovat kolem 180 milionů korun, stavba by měla být dokončena v roce 2008.
Královéhradecká fakultní nemocnice v posledních letech dokončila několik významných staveb, například v červenci 2004 si lidé mohli poprvé prohlédnout interiéry nově dokončeného pavilonu interních oborů, jehož výstavba a vybavením nábytkem a nástroji stála přes 672 milionů korun. V nové budově bude připraveno 150 standardních lůžek a další čtyři desítky lůžek intenzivní péče. Rok předtím otevřela za 145 milionů korun opravenou budovu porodnice. Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům více než 1500 lůžek na přibližně 20 klinikách, ročně nemocnicí projde 600.000 ambulantních pacientů.

Spustit audio