Hradecká galerie otevřela výstavu tvorby Josefa Váchala

24. září 2010

Galerie moderního umění v Hradci Králové zahájila výstavu nazvanou Josef Váchal ve sbírkách Galerie moderního umění. Kromě díla Vzývači ďábla, které je běžně k vidění v hradecké expozici, vystavuje galerie také další umělcovu tvorbu ze svých depozitářů. "Vystaven je například portrét Jindřicha Imlaufa, Fantastické město a několik dalších prací, k vidění jsou také desítky grafik," řekla ČTK kurátorka výstavy Martina Vítková. Součástí expozice je také Váchalova kniha nazvaná Ročenka 1927 a některé grafiky z dalších knih. Mezi exponáty jsou také dosud nepublikované Váchalovy obrazy. Galerie připravuje pro zájemce také přibližně půlhodinové komentované prohlídky výstavy, připraveny jsou například na 24. ledna či 2. února. Školy si mohou prohlídku objednat telefonicky.

Váchal se narodil v roce 1884 v Milavčích na Domažlicku, v Praze se vyučil knihařem. Kromě maleb se věnoval řezbám a grafice. Od konce druhé světové války žil do své smrti v roce 1969 ve Studeňanech na Jičínsku. Zřejmě nejznámějším Váchalovým dílem je kniha Krvavý román z roku 1924, která byla před několika lety zfilmována, v roce 1993 bylo v Litomyšli otevřeno Váchalovo muzeum Portmoneum v domě, kde Váchal v letech 1920 až 1924 na zakázku pokryl dvě místnosti nástěnnými malbami a pomaloval nábytek.
Váchalova výstava bude v Hradci Králové otevřena do 19. března, od 23. března galerie plánuje vystavit díla grafičky Anny Mackové, se kterou Váchal prožil část svého života.

Logo
Spustit audio