Hradecká filharmonie dostane nový klavír za 3,8 milionu. Jednu půlku zaplatí kraj, druhou město

23. duben 2020

Královéhradecký kraj plánuje ve spolupráci se Statutárním městem Hradec Králové koupit nové koncertní křídlo pro Filharmonii Hradec Králové. Hudební nástroj od společnosti Petrof bude stát 3,8 milionu korun. Odborníci již křídlo vybrali, poskytnutí dotace na nákup schválili krajští zastupitelé, vedení města o tom rozhodne v květnu. 

„Filharmonie Hradec Králové vlastní velmi zastaralé a nevyhovující koncertní křídlo, takže si pro koncerty musí půjčovat nové, což není ekonomické. O nákupu nového nástroje ve spolupráci s městem rozhodla rada kraje ještě před nástupem pandemie koronaviru a naše rozhodnutí trvá. Do hradecké filharmonie prostě koncertní klavírní křídlo patří, škoda jen, že už se tak nestalo dříve. Spojení špičkového klavíru značky PETROF a Filharmonie Hradec Králové je jednoznačné. Tímto krokem podpoříme nejen místní firmu v těžké ekonomické situaci, ale zároveň zkvalitníme produkci významné hradecké hudební instituce, jíž jsme spoluzakladateli,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová z hnutí Východočeši.

Čtěte také

„Je dobře, že hradecká filharmonie bude mít špičkový nástroj značky Petrof, tedy od světově významného výrobce z Hradce Králové. Město samozřejmě počítá, že na nákup nového křídla přispěje rovným dílem. Finance půjdou z finančního vypořádání roku 2019, které bude hradecké zastupitelstvo projednávat na svém nejbližším zasedání na konci května,“ doplnil hradecký primátor Alexandr Hrabálek z ODS.

Nové koncertní křídlo stojí 3 870 000 korun, přičemž polovinu schválilo poskytnout Statutární město Hradec Králové. Krajští radní na začátku března doporučili zastupitelům, aby zbylou částku ve výši 1 935 000 korun pro nákup klavíru schválili. Rozhodovat o ní měli už na konci března, ale pravidelné zasedání zastupitelstva bylo kvůli vládním opatřením přesunuto až na 20. dubna.

FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ
byla založena v roce 1978 pod názvem Orchestr města Hradec Králové, o rok později bylo těleso přejmenováno na Symfonický orchestr Hradec Králové, v roce 1987 na Státní symfonický orchestr Hradec Králové. Od vzniku České republiky (1. 1. 1993) nese orchestr název Filharmonie Hradec Králové, vyjadřující historickou kontinuitu sahající přes Filharmonii Sokola v Hradci Králové (1921–65) až k Filharmonické jednotě činné ve městě od roku 1887.

Filharmonie Hradec Králové v současné době vlastní koncertní nástroj Petrof, který byl pořízen před třiceti lety a svými technickými parametry nesplňuje současné požadavky interpretů a dirigentů.

Čtěte také

Filharmonie přitom do svého dramaturgického plánu pravidelně zařazuje skladby, které klavír významně využívají. V průměru se jedná o 8-10 koncertů ročně, kde je klavír buď nástrojem sólovým, nebo dostává významný prostor, a tato vystoupení jsou vždy divácky velmi vyhledávaná.

Výběr koncertního nástroje proběhl s maximální odpovědností. Firma Petrof nabídla pět koncertních křídel, z nichž odborníci, mezi nimiž byli například klavíristé Helena Weiser Suchárová, Ivo Kahánek a Karel Košárek či současný šéfdirigent filharmonie Kaspar Zender, ve dvou kolech shodně vybrali jako nejvhodnější nástroj Antonín Petrof 275, opusové číslo 0028.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka