Hradecká fakultní nemocnice musela odložit začátek očkování proti koronaviru až na 4. ledna

29. prosinec 2020 09:00

Fakultní nemocnice v Hradci Králové odložila první očkování proti koronaviru až na 4. ledna 2021. Přislíbených 500 vakcín totiž v plánovaném termínu - tedy během pondělí 28. prosince - do Hradce Králové nedorazilo, dodavatel je má podle aktuálních informací přivézt ve čtvrtek. V nejistotě zůstávají i krajské nemocnice.

Informace o tom, kdy a kolik vakcín nemocnice dostanou, zatím chybí - podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové to samotné ministerstvo nemůže ovlivnit. Vakcíny totiž do Česka vozí přímo jejich výrobci, kteří je mají rovnou rozvážet do nemocnic.

Čtěte také

Nemocnice ale zatím nemají ani další informace - kdyby vakcína přišla, stejně by s očkováním třeba v Jičíně nezačali, říká ředitel tamní Oblastní nemocnice Tomáš Sláma.
„Stejně bychom v tuto chvíli nevěděli, co s tím máme dělat. Protože zatím nemáme žádný předpis, jak máme vakcínu používat a nemáme připraveno žádné vakcinační centrum. To znamená, že pro nás to bude také do jisté míry novum."

Nemocnice zatím ani netuší, jak to je se samotným pořízením vakcíny. Tomáš Sláma počítá s tím, že vakcíny bude oblastní nemocnice dostávat z hradecké fakultní nemocnice.
„My vakcíny určitě nebudeme nakupovat, dostaneme. Zatím tedy nevím o tom, že bychom si je měli nakupovat sami. Takže budou nějakým způsobem distribuovány."

Čtěte také

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje zatím počítá s tím, že se na krajské nemocnice dostane z další plánované dodávky. Do Česka by měla dorazit 7. ledna 2021, očkování by mělo začít o čtyři dny později. Jako první by měli na řadu přijít především zdravotníci, rizikoví pacienti nemocnic a případně senioři.

Podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO by vakcína měla být běžně dostupná pro každého ke konci března, ředitel Oblastní nemocnice Jičín Tomáš Sláma ale varuje před velkým optimismem.
„To si myslím že je reálné jako byla informace, že každý kdo bude chtít, tak po 18. prosinci může být testován rychlotestem. Teoreticky ano, prakticky je to nereálné."

Čtěte také

Nemocnice totiž nemají dostatečné kapacity na rychlé očkování velkého množství lidí, každý musí být po aplikaci dávky půl hodiny pod kontrolou lékařů.

Mluvčí zdravotnického holdingu Lucie Chytilová potvrdila, že očkovat sice budou všechny krajské nemocnice, ale ani tam to nepůjde příliš rychle.
„Připravujeme očkovací kapacity tak, abychom byli schopni oočkovat přibližně tisíc lidí každý týden."

Očkovací kapacity by měly postupně narůstat a v plánu je i zapojení praktických lékařů. I tak ale očkování při předpokládaných dvou dávkách na každého bude podle samotných lékařů trvat několik měsíců - a to i tehdy, pokud bude o vakcínu mít zájem jen část populace.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související