Hradecká fakultní nemocnice má dnes dostat vakcíny proti koronaviru. S očkováním chce začít zítra

28. prosinec 2020 09:55

Do Fakultní nemocnice v Hradci Králové by měla dnes během dne dorazit první dodávka vakcín na očkování proti koronaviru. Právě Fakultní nemocnice bude v kraji první, která s očkováním začne. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Kdy a kolik dávek vakcíny Fakultní nemocnice v Hradci Králové dostane?

Mělo by jít zhruba o 500 dávek od firem Pfizer a BioNTech, tedy o část z první dodávky, která do Česka dorazila v minulých dnech a kterou si mezi sebe rozdělily hlavně největší nemocnice v Praze a v Brně.

Pokud jde o detaily samotného doručení vakcíny do Hradce Králové, moc informací nemělo ani samotné vedení nemocnice.

Čtěte také

Před Vánoci se podle lékařského náměstka Zdeňka Tušla dozvědělo přibližný plán, během svátků pak žádná nová informace nepřibyla. Takže i sama Fakultní nemocnice bude všechno dnes řešit tak trochu za pochodu.

Má nemocnice jasno v tom, kdy začne se samotným očkováním a koho bude očkovat?

Pokud všechno půjde podle plánu - tedy hlavně pokud dodávka opravdu během dneška do Hradce Králové dorazí - chce fakultní nemocnice s očkováním začít zítra kolem půl čtvrté odpoledne.

Čtěte také

Vakcínu dostanou v první řadě zdravotníci a personál nemocnice, který přichází do styku s rizikovými pacienty, dostat by se mohlo i na některé samotné pacienty.

Vedení nemocnice má vytipované zájemce o očkování, domlouvalo se s nimi už před svátky.

A co krajské nemocnice? I tam se dnes nějaká vakcína objeví?

Mluvčí Krajského zdravotnického holdingu Lucie Chytilová potvrdila, že v krajských nemocnicích o dodávkách zatím nic nevědí, na informace stále čekají.

Čtěte také

Na rozdíl od hradecké fakultní nemocnice neměli ani konkrétní předvánoční příslib.

Každopádně očkovací centra ve všech krajských nemocnicích jsou připravena, kdyby nějaká vakcína dnes přišla, tak si se situací dokáží poradit.

A pokud dnes nedorazí, počítají krajské nemocnice s dodávkami v průběhu ledna. Dodejme ještě, že první vakcíny jsou určeny primárně pro zdravotníky nebo seniory, běžně dostupná pro kteréhokoli zájemce by vakcína mohla být podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO nejspíš v březnu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související