Hradec zdražil svoz odpadu, každý dospělý obyvatel města zaplatí od nového roku o sto korun víc

11. prosinec 2019 10:12

Hradečtí zastupitelé jednohlasně schválili zdražení svozu odpadu, poplatky vzrostou ze stávajících 500 na 600 korun pro každého dospělého. Nová vyhláška začne platit od 1. ledna 2020. Město také stanovilo nové sazby za poplatky z ubytování. 

Nárůst ceny za svoz odpadu je podle města nezbytným krokem, vedou k němu stále vyšší náklady na zpracování a likvidaci odpadu.

Čtěte také

Podle náměstka primátora Martina Hanouska ze Zelených je navíc zdražení z pěti set na 600 korun ročně spíš symbolické.
„Jdeme cestou poměrně mírného navýšení. Jiná města přistupují k daleko vyšším navýšením. I vedlejší Pardubice jdou na 650 korun, my jdeme s tou základní sazbou na 600 korun. A máme tady i snížené sazby, které jsou 300 korun a nejmenší děti neplatí vůbec."

Návrh podpořila i celá opozice. Pro hlasoval třeba i Pavel Vrbický z Pirátské strany, který věří, že vybrané peníze půjdou do odpadů zpátky.
„Jediné v co doufám, že díky tomu přibydou další kontejnery, které nám tady chybí, například na hliník. A potom upravit kontejnerová stání tak, aby nezasahovala do ulice a aby se to trošku zkulturnilo."

Plná popelnice

S tím město počítá, naznačil Adam Záruba z koaliční Změny pro Hradec.
„Prostředky, které se vyberou navíc bychom rádi využili na to, aby se zkultivovaly prostory okolo nádob na odpad, jenž jsou na sídlištích, kde je ta situace často neutěšená. Takže si myslím, že tohle určitě občané pocítí na zlepšení kvality prostředí v některých obytných oblastech."

Podle Adama Záruby se dá počítat s tím, že zpracování odpadu bude rok od roku dražší.
„Náklady na odpadový systém se budou postupně zvyšovat, Evropská unie po nás chce, abychom zvyšovali nejen třídění, ale i recyklaci odpadu. Tedy by to mělo být motivační. Aby se dále nezvyšovaly poplatky, tak je třeba výrazněji třídit i recyklovat, protože budou narůstat poplatky za skládkování, potřebujeme odpady dostat ze skládek."

Hradec Králové zdraží vedle svozu odpadu i poplatky za ubytování

Město mohlo vybírat až 21 korun, rozhodlo se pro 15.

Čtěte také

Tento poplatek navíc platí jen turisté, kteří ve městě stráví několik dnů nebo týdnů, netýká se například studentů na vysokoškolských kolejích.

Hradecké Vodovody a kanalizace naopak zatím ještě nestanovily nové ceny vodného a stočného, říká primátor Alexandr Hrabálek z ODS.
„Výstupy by určitě měly být ještě v tomto roce, ale domnívám se, že pokud dojde ke zvýšení ceny, tak bude to bude skutečně nepodstatné."

Není ani jasné, jak se do cen vodného a stočného promítne snížení DPH z 15 na 10 procent, které by mělo platit od května příštího roku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související