Hradec nabízí k pronájmu 11 bytů v přestavěném domě v Kuklenách. Hlásit se můžete do konce února

5. únor 2023 07:57

Až do konce února se můžou zájemci přihlásit do výběrového řízení o jeden, případně dva z jedenácti nově opravených městských bytů v hradeckých Kuklenách. Zvolena je obálková metoda, byt tedy získá k užívání ten, kdo nabídne nejvyšší nájemné. Přestavba bytového domu město vyšla na více než 26 milionů korun.

„V současnosti bydlím na kraji města a určitě mě láká, že to je de facto v centru a je to hlavně nové,“ popisuje svou motivaci k podání žádosti jeden ze zájemců o nové byty v hradeckých Kuklenách pan Patrik.

Čtěte také

Jeden zájemce může podat žádosti maximálně na dva byty. „Mám zájem o 2+kk a i o ten větší 3+kk, vyplním obě dvě žádosti a uvidíme. Cena mi nepřijde nejnižší, ale je to nové a hlavně čisté, to je dost rozhodující. No a abych získal aspoň jeden z těch bytů, tak budu muset přihodit pár stovek.

Původně mělo jít o sociální byty se sníženým nájemným, město se ale nakonec rozhodlo pro takzvanou obálkovou metodu. Každý byt má stanovenou minimální výši nájemného a každý uchazeč v žádosti navrhne svoji výši nájmu. Nejvyšší nabídka vyhrává.

„Město má v tuto chvíli celkem 1 313 bytů. Drtivá většina z nich je určena pro sociální účely a je v nich poskytováno výrazně zvýhodněné nájemné oproti komerčnímu. Tento objekt, vzhledem k tomu, že je kompletně nově zrekonstruován, jsme se rozhodli pronajmout za komerční nájemné, říká vedoucí oddělení majetku města Hradec Králové Jan Slavík.

Během února mohou zájemci využít nabídky prohlídky všech bytů. Konat se budou ve třech termínech, a to ve středu 8., v úterý 14. a v pondělí 20. února, vždy v čase od 15:30 do 16:30 hodin. V případě zájmu je třeba vyplnit žádost o byt, která je k dispozici na webových stránkách města a na stránkách odboru správy majetku města. Vyplněné žádosti včetně požadovaných příloh jsou přijímány do 28. února do 15 hodin. Po uplynutí lhůty pro podání přihlášek budou obálky všech zájemců otevřeny na veřejném otevírání obálek, které se uskuteční 8. března ve 14 hodin v zasedací místnosti č. 94 v druhém patře levého křídla Magistrátu města Hradec Králové. V případě, že o stejný byt požádá více žadatelů a nabídnou i stejnou výši nájemného, bude provedeno losování o určení pořadí.

V opraveném domě je teď celkem 11 bytů. „Jeden z bytů je bezbariérový, tedy pro zdravotně postižené občany. A ostatní byty jsou v dispozicích 1kk, 2kk a 3kk od 45 do 100 metrů čtverečných.

Čtěte také

Každý byt má vedle domu parkovací místo pro osobní auto. Podle náměstka primátorky pro správu majetku Pavla Vrbického z Pirátů je bytů v Hradci Králové celkově nedostatek. „Město určitě cítí potřebu nových bytů. Peníze na to nemáme, abychom začali masivně stavět byty, takže se musíme spoléhat na soukromý sektor.

Podle Pavla Vrbického by se nejvíce měly v následujících letech co do stavby bytových domů rozvíjet takzvaná Severní zóna, Kukleny, nebo oblast letiště.

Noví obyvatelé domu na Pražské třídě 559 v Hradci Králové - Kuklenách by se tam mohli začít stěhovat na začátku května.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související