Hradec Králové zvýší ceny jízdného v MHD

23. září 2010

Rada města Hradce Králové projednala návrh na zvýšení cen jízdného v městské hromadné dopravě. Podle mluvčího magistrátu Václava Svobody by se zdražení u papírových jízdenek při platbě městskou kartou a také u časových jízdenek mělo od nového roku pohybovat kolem patnácti procent: "To znamená, že papírová jízdenka, která v současné době stála 12 korun, by měla od 1. ledna 2008 stát korun 14 a jízdné zaplacené městskou kartou, které původně stálo 10 korun, by mělo stoupnout na korun 12. Je to ten nejnižší nárůst, který je možný k tomu, abychom pokryli zvyšující se provozní náklady městské hromadné dopravy."

Dopravní podnik očekává, že ani zvýšení cen mu nepokryje odhadovaný růst nákladů v příštím roce o zhruba 15 milionů korun. "Zvýšení cen by mělo přinést asi 12 milionů korun, zbytek přepravci dofinancuje město," řekl Svoboda.
Naposledy se jízdné v Hradci Králové zdražovalo k 1. lednu 2006. Dopravní podnik tehdy spustil nový systém jízdenek v podobě čipových karet. Nyní má takzvanou čipovou městskou kartu přibližně 70.000 lidí. Roční výnosy dopravního podniku činí přes 300 milionů korun a zisk se pohybuje v řádech milionů korun.
Zdražení ohlásil i dopravní podnik v Pardubicích. Jízdné v pásmu do deseti zastávek placené papírovou jízdenkou tam zdraží ze 12 na 13 korun. Cena obdobné jízdenky placené čipovou kartou zůstane na 10 korunách.

Spustit audio