Hradec Králové zatím nemůže koupit od Lesů České republiky dalších víc než 1 300 hektarů lesa

17. leden 2020 10:28

Přes rok připravovalo město Hradec Králové nákup více než 1 300 hektarů zalesněné plochy od Lesů České republiky. Radnice počítala s investicí přes 100 miliónů korun, chtěla rozšířit rekreační a odpočinkovou zónu Městských lesů, jednání ale momentálně uvázla na mrtvém bodě. Proč, to zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Jedná se o plochy, které přímo navazují na příměstské lesy ve správě Městských lesů Hradec Králové. Tam v posledních letech vznikají nové cyklostezky, roste i další infrastruktura a spolu s tím narůstá i počet návštěvníků.

Do lokality, o kterou v dohodě jde, vedou už teď asfaltové cesty a město si umí představit, že by rekreační a odpočinkovou zónu na okraji Hradce Králové rozšířilo. Celá transakce měla přijít na víc než 100 miliónů, k přesné částce se při předchozích jednáních obě strany nedopracovaly.

Podle náměstkyně primátora Věry Pourové by město část peněz našlo v rozpočtu, na část by si nejspíš vzalo úvěr.

Nový život v lese (ilustrační foto)

A v budoucnu by neměl být problém ani to, aby Městské lesy jako nový správce zvládaly pečovat i o další stovky hektarů, nebojí se ředitel Městských lesů Milan Zerzán.
„Je to o jednom lesníkovi, jak to mám spočítané. A lidé, kteří tam dělají, mne už kontaktovali a chtěli by být dál zaměstnaní na tom místě."

Jak dlouho město se státním podnikem Lesy České republiky jednalo a proč se prodej nepovedlo dokončit?

Čtěte také

Obě strany jednaly o převodu další části příměstských lesů už déle než rok, jenže nakonec se ministerstvu zemědělství, které muselo podobné transakce schvalovat, prodej vůbec neobjevil na stole.

Pokračuje mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.
„Novelizované znění lesního zákona, podle dosavadních výkladů, převod pozemků nepřipouští. Proto jsme se neobrátili na ministerstvo zemědělství s žádostí o schválení prodeje."

Zatím tedy jednání skončila, Lesy České republiky teď budou čekat na to, jestli se městu podaří najít nějakou cestu k tomu, aby bylo možné prodej v souladu se zákony dokončit.

V městských lesích v Hradci Králové je v provozu nová atrakce. Jmenuje se Na větvi

Radnice čeká na výklad zákona od ministerstva zemědělství. Podle nejnovějšího vyjádření náměstkyně primátora Věry Pourové z Hnutí ANO existuje možnost, že by prodej mohl projít "ve veřejném zájmu".
„To hospodářské využití lesů v okolí Hradce Králové, které jsou ve vlastnictví státního podniku Lesy České republiky, podle mne trošku ztrácí význam. A myslím si, že by lépe uspěly v té naší kategorii, tedy rekreačních lesů. To si myslím, že by mohl být důvod k tomu, že by k převodu lesů mohlo dojít."

Právě veřejný zájem je v novele zákona uveden jako jedna z okolností, za kterých je možné podobné prodeje dokončit.

Zatímco Lesy České republiky se v celé věci teď zřejmě nijak angažovat nebudou, město podle náměstkyně Pourové řešení bude hledat dál. Jisté ale není ani to, jestli se to povede - natož kdy by k prodeji případně mohlo dojít.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související