Hradec Králové zaplatí za lávku přes Labe u Aldisu o 7,5 milionu víc, stavbu prodražily další úpravy

31. srpen 2022 10:01

Zastupitelé v Hradci Králové se sešli k prvnímu zasedání po více než dvou měsících. Jedním z nejkontroverznějších témat bylo navýšení ceny lávky přes Labe o 7 a půl miliónu korun, lávka tak bude stát přes 169 miliónů. Lávku v lokalitě u Aldisu město staví od loňského září, hotová by měla být v zimě. Co se v téhle souvislosti na zastupitelstvu dělo ví reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Zdražení díla projednala v polovině srpna rada města, ta ale doporučení k přijetí vyšší ceny nedala. Navýšení ceny kritizovali i někteří opoziční zastupitelé, části z nich vadilo i to, že o zdražení hlasují až ve chvíli, kdy už jsou dodatečné práce hotové a stejně se s tím už nedá nic dělat. Bylo například potřeba ztužit konstrukci, upravit kolektory horkovodu nebo elektrické kabely.

Zastupitelé nakonec byli většinou pro, protože pokud by vyšší cenu neschválili, tak by město případný soud s dodavatelem nejspíš stejně prohrálo a částku by muselo zaplatit, navíc včetně penále. Navíc by podle náměstka Jiřího Bláhy z ODS mohla hrozit i ztráta dotace a pokuta.

Jak to bude s takzvaným "Klapákem", mostem přes Orlici z roku 1944? O něm měli zastupitelé také jednat.

Čtěte také

A jednali, potvrdili nakonec předpoklady - tedy že hned na začátku září si firma převezme staveniště a začne připravovat opravy mostu. Ten rozebere, jednotlivé díly převeze do dílen, kde mimo jiné vyčistí mostovku a prahy od nánosů, odstraní zbytky původního nátěru a ošetří proti korozi. Nejpozději v březnu příštího roku by se měl Klapák znovu vrátit na své místo a začít znovu fungovat pro veřejnost.

Opravy by měly vyjít na téměř 18 miliónů korun bez DPH. Po dobu oprav Klapáku budou cyklisté a pěší muset využívat náhradní trasu přes Orlický most až na Gočárově okruhu.

A zastupitelé řešili i plánovaný parkovací dům Rožberk na Slezském předměstí v sousedství hotelu Alessandria. Co tam je nového?

Čtěte také

A schválili poskytnutí pozemků pro stavbu, to tedy znamená, že výstavba parkovacího domu s 284 místy se o další kousek přiblížila. Parkovací dům má stát na místě současného parkoviště, které je neustále plné a zkrátka kapacitně nestačí.

Zatím se počítá s tím, že stavba by mohla začít v roce 2024 a potrvá 12 až 15 měsíců. Auta pak budou parkovat v jednom podzemním, dvou nadzemních podlažích a také na střeše. Vedle rezidentů by v novém parkovacím domě auto mohli za poplatek odstavit i běžní řidiči, kteří v oblasti nebydlí. A to pravděpodobně tedy od roku 2025.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související