Hradec Králové začíná hledat budoucího provozovatele fotbalového stadiónu. Jaké jsou požadavky?

13. červenec 2022 08:06

Hradec Králové začal řešit výběr budoucího provozovatele nového multifunkčního stadiónu. Ten má být hotový příští rok v červnu, první kroky ale dělá město už teď. Magistrát vypsal takzvané předběžné tržní konzultace. Co to znamená? Nejen o to se zajímal reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Město si chce ujasnit, co by vlastně takový provozovatel mohl chtít a co by mohl naopak nabídnout. K tomu je potřeba zmapovat situaci na trhu a zjistit požadavky případných zájemců. Podle toho, co z konzultací vyplyne, pak bude možné připravit výběrové řízení.

V téhle souvislosti je ale důležité, že konzultace a výstupy z nich jsou naprosto nezávazné, opravdu jde především o získávání informací. Účastníci se musí přihlásit ke konzultacím do 7. srpna, první kolo jednání se zájemci by pak mělo být zhruba v polovině srpna.

Výsledky konzultací budou během září a na podzim pak magistrát bude moci vypsat samotné výběrové řízení. Provozovatele stadiónu bude vybírat a potvrdí ho až nové vedení města po podzimních komunálních volbách.

Jaké jsou vlastně požadavky města, co bude po novém provozovateli stadiónu radnice chtít?

Čtěte také

Měl by přijít s podnikatelským záměrem, kde by měl ukázat, jak si představuje využití multifunkčního stadionu mimo fotbalové zápasy. Tedy třeba i pořádání koncertů, konferencí nebo jiných hromadných akcí.

Teoreticky se může stát, že provozovatelem bude samotný fotbalový klub, jeho případný nový strategický partner nebo nějaká společnost, která se zabývá provozováním podobných areálů.

Nelze ale vyloučit ani to, že město nikoho nevybere a bude stadión provozovat samo. Pokud jde o peníze, tedy kolik bude provoz stadiónu stát a jak velkou část nákladů dokáže pokrýt z pořádání akcí, se zatím podle města nedá vzhledem k růstu cen energií odhadnout. Primárním cílem města je ale to, aby nemuselo provoz stadiónu v dalších letech dotovat. A pokud, tak ne příliš velkou částkou.

To, že se s výběrem provozovatele dlouho nic nedělo, kritizovala opozice v královéhradeckém zastupitelstvu. Jak dnešní vypsání tržních konzultací hodnotí?

Čtěte také

Podle Pavlíny Springerové z Hradeckého demokratického klubu je to krok logický a v souladu s pravidly a zákony, tedy krok očekávaný. A měl by opravdu pomoci při výběru správného provozovatele stadionu.

Oslovení představitelé opozice přivítali i ten fakt, že současné vedení hradecké radnice chce získat co nejvíc informací, přestože samotný výběr provozovatele a jeho potvrzení už bude mít na starosti nové vedení města a také nové zastupitelstvo ve složení po podzimních komunálních volbách.

Důležité bude především důkladně promyslet zapojení strategického partnera fotbalového klubu, například pro Pavlínu Springerovou je to dokonce zásadní věc. Protože je prý těžko představitelné, že by město vybralo takového provozovatele stadionu, který by se pak neshodl třeba s novým majitelem hradeckého fotbalového klubu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související