Hradec Králové uspěl v soutěži Obec přátelská rodině

22. září 2010

Slavnostní vyhlášení výsledků prvního ročníku celostátní soutěže Obec přátelská rodině se uskutečnilo 4. listopadu v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, kde primátor města Hradce Králové Otakar Divíšek převzal z rukou místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase diplom za třetí místo v této soutěži - v kategorii měst s počtem obyvatel nad padesát tisíc. "Práce města Hradce Králové v prorodinné politice si nesmírně vážím. Je velmi dobré, že se městští zastupitelé a další představitelé města, v čele s panem primátorem, této problematice věnují. Jsem přesvědčen, že Hradec Králové bude ve své úspěšné prorodinné politice pokračovat. Přeji to Hradci i všem Hradečákům," řekl hned po vyhlášení výsledků místopředseda vlády Petr Nečas.

Do soutěže, která byla vyhlášena 15. května Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR a Stálou komisí pro rodinu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (spolupartnery soutěže jsou Síť mateřských center a Asociace center pro rodinu), se přihlásilo celkem 218 obcí a měst rozdělených do pěti velikostních kategorií.
V prvním kole byly hodnoceny zaslané soutěžní formuláře, do druhého kola z každé kategorie postoupily tři až čtyři nejlepší obce a města. Ty byly navštíveny hodnotitelským týmem, který zkoumal konkrétní situaci a přístup k rodinám. Na základě přidělených bodů v prvním kole a výsledků návštěvy ve druhém kole bylo rozhodnuto o konečném pořadí na prvních třech místech v každé kategorii. Před Hradcem Králové skončil na místě druhém Havířov, první místo získalo Brno.
Primátor Otakar Divíšek uvedl, že třetí místo v soutěži Obec přátelská rodině vnímá jako ocenění dlouholeté systematické činnosti města v dané oblasti. "Snažíme se zpříjemnit život ve městě nejen mladým rodinám, ale skutečně všem občanům. Jezdí u nás nízkopodlažní autobusy, rekonstruujeme dětská hřiště, budujeme bezbariérové přechody, nastavili jsme systém startovacího bydlení pro mladé rodiny, zmodernizovali jsme jesle, realizujeme projekt Otevřená školní hřiště. Oblastí, které byly hodnoceny, je samozřejmě více. Jsme rádi, že jsme se umístili. Plánujeme, že se do soutěže přihlásíme i v příštím roce," konstatoval primátor Otakar Divíšek.
"Třetí místo nás velice potěšilo. Osobně ho vnímám nejen jako úspěch, ale současně jako velký závazek do budoucna, protože nic nehřeje lépe než místo první. Budeme chtít usilovat o to, abychom byli ve své kategorii v dalším ročníku soutěže absolutním vítězem," přeje si náměstek primátora města Hradce Králové Martin Soukup.
Dodal, že v přihlášce do soutěže byly uvedeny veškeré činnosti realizované v Hradci Králové, které město financuje nebo spolufinancuje, dále bylo do přihlášky nutné vypsat investiční akce, díky nimž je pro rodiny s dětmi zlepšována kvalita života ve městě. "V minulých letech jsme opravili zhruba šedesát dětských hřišť za bezmála dvacet milionů korun, také jsme rekonstruovali další hřiště u základních a mateřských škol. Již několik let máme přijat komunitní plán sociálních služeb, v němž je zahrnuta i péče o rodiny s dětmi, ve městě je rovněž azylový dům pro matky s dětmi, funguje zde například také dětský denní rehabilitační stacionář," řekl náměstek Martin Soukup a pokračoval: "Hodně činností se dělá například i v oblasti prevence kriminality, která spočívá především v široké a kvalitní nabídce možností k trávení volného času dětí a mládeže. Pořádají se četné kroužky v základních školách, dobře pracují přípravné oddíly jednotlivých sportovních tělovýchovných jednot, skvělou práci v oblasti kultury odvádějí naše obecně prospěšné společnosti, nesmím zapomenout ani na potřebnou činnost nízkoprahových center."
"K ocenění pomohla i vysoká úroveň grantové politiky města, konkrétně příspěvky nestátnímu neziskovému sektoru prostřednictvím fondu na podporu veřejně prospěšných projektů, který je zaměřen na mnoho složek podporujících rodinu - sociální služby, prevenci kriminality, volnočasové aktivity a podobně," doplnil Marek Šimůnek, ředitel úřadu pro grantovou politiku města a současně vedoucí magistrátního odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Spustit audio