Hradec Králové si prohlédli ze sedla. Městem projelo přes 400 cyklonadšenců

14. září 2014

Centrum Hradce Králové se dnes dopoledne proměnilo v mekku cyklistů. V rámci 13. ročníku Města na kole si spolu s Českou unií sportu mohla zasportovat široká veřejnost na všem, co má kola a co je poháněno lidskou silou. Účastníky neodradilo ani nepříznivé počasí a na startu se sešlo více než 400 cyklonadšenců.

Do ulic východočeské metropole vyrazil dav cyklistů přesně v deset hodin.

„Principem je heslo: Nebudeme závodit, budeme si užívat. Rodinné týmy a děti se vydají na trasu kolem šesti kilometrů. Projedou si město, kde jsou na třech místech kapely. Je to spíš kulturně-sportovní akce,“ říká za organizátory Eva Víšková.

Nejobdivovanějším modelem kola byl veterán pana Petra Raguly, který je pravidelným účastník a dorazil i ve stylovém oblečení s cylindrem na hlavě. Jeho bicykl byl vyrobený v roce 1909.

I přesto, že nešlo o klasický závod, na vyhlášení vítězů přece jenom došlo. V kategorii nejstarší mužský účastník triumfoval 77letý Zdeněk Javůrek:

„Jezdím vlastně celý život, akorát jsem vynechal, co jsem byl nemocný. Teď jezdím pravidelně tři roky.“

Nejmladšími účastníky byli teprve dvouletí Hana Honosková a Daniel Hanzl. Kategorii nejpočetnější rodina opanovali Lilgovi, kterých startovalo celkem šest.

Spustit audio