Hradec Králové přivítal budoucí špičkové vědce v soutěži Evropské olympiády experimentální vědy

13. květen 2022 08:07

Prestižní soutěž mladých vědců z Evropské unie hostí Univerzita Hradec Králové. V olympiádě experimentální vědy tady soupeří tříčlenné týmy z dvaceti zemí. Týmy žáků mladších 17 let řeší úlohy z fyziky, biologie a chemie.

„Musím říct, že to určitě bylo těžší než jsem očekával,“ říká bezprostředně po skončení dopolední části Evropské olympiády experimentální vědy Matouš Kejval z gymnázia v Praze.

Čtěte také

Letos tuto soutěž hostí Univerzita Hradec Králové. „Teď jsme řešili mezinárodní soutěž EOS, kde jsou rozděleny jednotlivé kategorie do tří úloh, v každé kategorii biologie, fyzika a chemie. A vždy se ty úlohy zaměřují na nějaké určité téma. Nyní to bylo téma kůže a kyselina hyaluronová.

Na olympiádu přijely týmy z 20 zemí Evropské unie. Ty jsou složené ze tří studentů, každá země má takové týmy dva.

Evropská olympiáda experimentální vědy na Univerzitě Hradec Králové

„Jsou to studenti druhých, maximálně třetích ročníků středních škol. Pravidlo je takové, že k 31.12. předchozího roku jim nesmí být 17 let. Pokud už potom dosáhli tohoto věku, tak už jim tedy 17 roků je, ale jinak jsou mladší. My tam máme například i jednoho hocha, kterému je teprve 15 let, doplňuje věk účastníků olympiády děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové Jan Kříž.

Čtěte také

Původní soutěž založil Michael Cotter v roce 2003. „Česká republika se jí poprvé zúčastnila v roce 2007. Takže letos bychom se účastnili po patnácté, ale jednou se olympiáda kvůli covidu nekonala. A v loňském roce to proběhlo distribuovanou formou, takže jsme po čtrnácté na soutěži. Ta tu dobu jsme třikrát dosáhli na absolutní vítězství. Tedy český tým byl nejlepší ze všech, dodává Jan Kříž

Výsledky olympiády vyhlásí dnes v Hotelu Černigov v Hradci Králové Daniel Stach.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související