Hradec Králové přivítá v neděli 18. ledna Rok buvola

22. září 2010

Hradec Králové bude letos opět jedním z českých a moravských měst, která se v druhé polovině ledna stanou svědky vítání nového čínského lunárního roku. Ten letošní je zasvěcen znamení buvola. V Hradci Králové symbolicky začne v neděli 18. ledna, a to velkolepým vystoupením čínských umělců na pódiu Filharmonie. "Návštěvníkům chceme nabídnout nejen originální kulturní program, ale i případnou alternativu tradičním novoročním oslavám," říká k letošním oslavám čínská operní zpěvačka Fengyn Song, která žije v České republice už řadu let a snaží se zdejšímu divákovi přiblížit tradiční i moderní asijskou kulturu. Programem večera zasvěceného vítání Roku buvola budou provázet Jaroslav Dušek a Thomas Gasston. Barevný jarmark bude zahájen v 16:30 a Koncert Země má začátek v 19:00.

"Podtitulem letošního ročníku je sbližování kultur. Rádi bychom vytvořili prostor pro harmonizaci mezi východními a západními kulturami, pro setkávání autentických kultur, tradic a osobností zejména v oblasti hudby a umění," pokračuje Feng-yn Song. "Kulturní odlišnosti samozřejmě existují a jsou v nás, lidech. Nakonec je to tak dobře, protože právě díky nim je život pestrý. Kdybychom chtěli tyto rozdíly a kulturní odlišnosti smazat, svět by byl neskutečně fádní. Jde mi hlavně o sbližování, o hledání styčných ploch mezi vzdálenými hudebními projevy, nikoli o efektní mix žánrů, který by ve výsledku rozředil a znehodnotil obojí," zamýšlí se čistou češtinou drobná Číňanka, která na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy úspěšně vystudovala bohemistiku.
Velká barevná podívaná plná zážitků pro všechny smysly - tak by se dal stručně popsat program čínského večera, který kromě Hradce Králové navštíví také Prahu, Brno a Český Krumlov.
V hlavní části koncertu vystoupí například zpěvačka jiského národa Qu-bi-a-u (Jikové jsou příbuzným národem Tibeťanů a žijí na jihozápadě Číny), virtuozní hráčka na klasickou čínskou citeru Wu Na, ale také indický multiinstrumentalista a skladatel filmové hudby Ganesh Anandan a slovinská svérázná zpěvačka alpské hudební tradice Bogdana Herman.
Jejich vystoupení na stejném pódiu překvapivě doplní královna moravských lidových písní Jarmila Šuláková a potomek legendárního rodu interpretů cikánské muziky Filip Gondolán.
Diváci nepřijdou ani o kouzlo tradičního japonského loutkového divadla, a to v podání herce Noriho Sawy a jeho pohádky o buvolu. Zpěvačka a autorka projektu Feng-yn Song - stejně jako během loňského vítání Roku myši - ve speciální části programu představí další multikulturní hudební fúze: Písně od šansonu až k jazzu s triem PUO extra band a Poezii ticha s Vladimírem Václavkem.
Součástí festivalového večera bude také doprovodný program nazvaný Barevný jarmark. Ve foyeru Filharmonie se návštěvníci budou moci nechat hýčkat thajskými masážemi, ochutnávat tradiční asijské pokrmy, vybrané čaje a vyzkoušet si metody tradiční čínské medicíny i čínského uměleckého líčení.

Spustit audio