Hradec Králové přivítá rockový festival Gaudeamus Igitur 2007

23. září 2010

Vysokoškoláci v Hradci Králové si mohou užít festivalovou rockovou oslavu zahájení letošního akademického roku. Ve čtvrtek 11. října proběhne od 16:00 v areálu Na Kotli hudebně zábavný happening Gaudeamus Igitur Made in Gambrinus 2007. Ten se tradičně koná na přelomu září a října jako oslava zahájení nového ročníku vysokoškolského studia. Vysokoškolské rockové turné probíhá postupně v devíti univerzitních městech České republiky. Série vystoupení začala 25. září v Plzni, poslední zastávka je 16. října v Praze. Festival se letos koná již podeváté. Vstup je zdarma.

"Festival je vedle vysokoškoláků přístupný a určený i široké veřejnosti. Právě té chceme připomenout přítomnost a význam vysokoškoláků a univerzity v Hradci. A také to, že univerzitní život po třech měsících znovu ožívá," říká k filosofii turné Martina Ptáčková z pořádající agentury.
Studenti i široká veřejnost se mohou těšit na vystoupení skupin -123 Min., Walda Gang, Pestalozzi, Hewer, Michal Šindelář MSP. Festival je koncipován jako open-air happening, hudební část doplní také doprovodný program. V areálu vyroste na celý den vedle hudebního pódia také zábavné "G city". V něm si návštěvníci budou moci vyzkoušet desetimetrovou horolezeckou plechovku, bláznivé sumo v nafukovacím ringu, překážkovou dráhu nebo populární stolní fotbálek. Originální zábavou festivalu Gaudeamus Igitur je původní hra "Titul za 60 minut". Samozřejmostí je tradiční festivalové občerstvení.
Historie festivalu Gaudeamus Igitur začala pilotním ročníkem v roce 1999 se základní myšlenkou oslavit zahájení akademického roku a dopřát vysokoškolským studentům příjemný a uvolněný vstup do studijního roku. Během osmiletého fungování kolísal počet měst i samotná podoba akce. Současný model devíti festivalů pod otevřeným nebem se ustálil v roce 2004 a měl by v této podobě přetrvat i do budoucnosti. V historii festivalu se představily kapely Buty, Žlutý pes, Vltava, Tichá dohoda, Tři sestry, Divokej Bill, Znouzectnost či Vypsaná fixa.

Spustit audio