Hradec Králové má novou pamětní lípu v centru města. Připomíná 25 let samostatnosti České republiky

3. leden 2018 10:41

Hradec Králové má přímo v centru města nově vysaznou lípu. Od úterního odpoledne stojí na trávníku u křižovatky nedaleko Vrbenského a Gayerových kasáren. Zasadili ji zástupci města, církve, ale i veřejnosti.

Potlesk doprovodil slavnostní akt zasazení pamětní lípy srdčité za účasti asi dvou desítek lidí.

Jedním z nich byl také válečný veterán a poručík ve výslužbě Václav Čeřovský: „Je to moc pěkné. Je to něco mimořádného, že si vzpomněli a že to dali sem. Je to lípa svobody a já jsem za války za ni bojoval. Byl jsem na frontě mimo republiku."

Lípa, která byla vysazena včera na křižovatce ulic Československé Armády a Divišova připomíná 25 let samostatnosti České republiky.

Proč je umístěna právě tady vysvětluje primátor Hradce Králové Zdeněk Fink: „My jsme dlouho uvažovali o tom, kde by ty dvě lípy, které letos budeme vysazovat, měly být. Těch míst bylo několik. Nakonec jsme po dohodě s architekty a historiky zvolili místo, kde už stromy byly. A kde byl i pomník legionáře Gayera, který by měl být v létě obnoven."

A doplňuje: „Myslíme si, že je to dobré místo, je to ve středu města. A budou okolo chodit lidé."

Tato lípa byla vysazena jako připomínka 25. výročí samostatné České republiky. Druhá bude mít jiný důvod.

„Ta bude mít důvod podobný a přesto úplně jiný. Bude vysazena ke 100. výročí vzniku Československa. A kolik to bude celé stát. Tak ta lépa, to je pár korun. A obnova pomníku má rozpočet myslím něco kolem 2 milionů korun. Město na něj přispívá, obec legionářská, ministerstvo národní obrany, ty peníze skládají. Ale máme takovou myšlenku, že by ten pomník mohl být, pokud to tedy vše stihneme, tady odhalen 4. června. Ale je to dost šibeniční termín. Uvidíme," říká primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Hradec Králové má novou pamětní lípu v centru města
autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související