Hradec Králové kvůli krizi tratí na dluhopisech 79 milionů korun

22. září 2010

Město Hradec Králové kvůli světové finanční krizi zatím tratí na dříve nakoupených dluhopisech asi 79 milionů korun. Hlavní část hrozící ztráty připadá na dluhopisy insolventních islandských bank Glitnir a Landsbanki. Město proto ke konci loňského roku o 79 milionů korun přecenilo své dluhopisové portfolio. Vyplynulo to z vyjádření ekonomického náměstka radnice Borise Hermana. Dluhopisy islandských bank radnice přecenila na 20 procent jejich původní hodnoty. U některých dalších dluhopisů bylo přecenění směrem dolů jen v řádu procent. Celková hodnota portfolia tvořeného asi 30 dluhopisy různých typů činila ke konci loňského roku přibližně 700 milionů korun.

Radnice přitom věří tomu, že v době splatnosti islandských dluhopisů v polovině roku 2010 by ztráta nemusela být 80 procent, ale mohla by se pohybovat kolem 50 procent. Předčasně se město dluhopisů zbavovat nebude, protože by za ně nyní nic nedostalo.
Dluhopisy islandských bank město nakoupilo za peníze ušetřené v minulých letech. Po splatnosti dluhopisů je chtělo použít na investice. Už dříve představitelé města uvedli, že hrozící ztráty z islandských dluhopisů na běžný chod města a na letošní investice nebudou mít vliv. Roční příjmy města se pohybují kolem dvou miliard korun. Za posledních deset let město z dluhopisového portfolia získalo výnos kolem 200 milionů korun. Island se stal jednou z největších obětí globální finanční krize. Ostrovní země se nyní potýká s recesí a její bankovní sektor koncem loňského roku pod váhou vysokého zadlužení zkolaboval. Republika stála na pokraji finančního bankrotu, který se podařilo odvrátit výraznými škrty ve státním rozpočtu a půjčkou od Mezinárodního měnového fondu.

Spustit audio