Hradec Králové dál bojuje s potkany, začala podzimní deratizace

24. září 2010

Radnice ve stotisícovém Hradci Králové zahájila v minulých dnech pravidelnou podzimní deratizaci podzemí, která by měla přispět k dalšímu snížení populace potkanů v kanalizaci a dalších sítích. Hubení hlodavců potrvá do poloviny listopadu, v případě jejich opětovného vyššího výskytu je město připraveno akci v postižené lokalitě zopakovat. ČTK to řekl mluvčí magistrátu Václav Svoboda. Systematický boj s hlodavci radnice spolu s majiteli podzemních sítí zahájila v roce 1997 a pravidelně jej opakuje na jaře a na podzim. Podle radnice se tím podařilo populaci potkanů výrazně snížit. Náklady na jednu plošnou deratizaci se pohybují kolem půl milionu korun a z většiny je hradí majitelé stok a sítí.

Při deratizaci se často stává, že jedovatou návnadou omámení potkani ztrácejí přirozenou plachost a vylézají na světlo. "Lidé si tak někdy myslí, že se potkani přemnožili. Není tomu tak, tato zvířata uhynou," uvedl vedoucí odboru životního prostředí hradecké radnice Pavel Kamenický.
Zřejmě nejhorší situace s hlodavci je podle něj v okolí areálu Hvězda na největším hradeckém sídlišti Moravské Předměstí, kde se deratizuje častěji než dvakrát ročně. K rozmnožení potkanů přispívají i sami lidé splachováním zbytků jídel do kanalizace. "Nevědomky tím vytvářejí potkanům optimální podmínky pro život a reprodukci," dodal Kamenický.

Logo
Spustit audio