Hradec Králové bude mít příští rok novou trolejbusovou linku. Obsluhovat bude sídliště Na Plachtě

9. únor 2017

Na hradecké sídliště Na Plachtě začne za rok jezdit nová trolejbusová linka. Dopravní podnik pro linku nakoupí 3 nové trolejbusy za 36 milionů korun - ty budou moci jezdit díky bateriím i mimo trolejové vedení. Městská hromadná doprava dosud na jedno z nejmladších hradeckých sídlišť zatím nejezdí.

„Jo, já myslím že je to dobře. Žije tu spousta rodin s malými dětmi. Já si myslím, že tu zatím ta linka chybí," říká mladá maminka Eva, která tlačí po sídlišti kočárek.

Nová linka by od února příštího roku měla jezdit z Terminálu, kolem hotelu Grand, Magistrátu a dál po Brněnské třídě. Na sídliště budou trolejbusy odbočovat u Petrofu a konečná bude v ulici U Parku.

Čtěte také

„Bude se otáčet na tom druhém kruhovém objezdě a v prostoru mezi těmi dvěma kruhovými objezdy vznikne zastávka. Bude tam nástup a výstup cestujících, to znamená tam bude i linka končit," vysvětluje ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich.

Konečná zastávka v Božkově

V první fázi budou poslední dvě zastávky na lince provizorní
Ty regulérní by se podle mluvčí magistrátu Magdaleny Vlčkové měly začít stavět v polovině roku 2019: „Je potřeba rekonstruovat chodníky, je zapotřebí udělat přechody pro chodce a všechny práce, které s tím souvisí. Předpokládáme, že celková cena toho díla bude zhruba 15,5 milionu korun."

Dopravní podnik koupí pro linku tři nové trolejbusy - ty budou mít baterie budou jezdit i mimo elektrické troleje, říká Miloslav Kulich: „Chceme využít trolejové vedení. to znamená, že by tam byl trolejbus. Na Brněnské třídě by stáhnul sběrače a pak by dojížděl na pomocný bateriový pohon."

Stavební úpravy i nákup nových vozů pokryjí až z 90 procent evropské dotace na rozvoj hradubické aglomerace.

Spustit audio