Hradec hledá prostory, kde by v případě potřeby ubytoval bezdomovce s koronavirem či v karanténě

2. duben 2020 09:47

Magistrát Hradce Králové se snaží vytipovat vhodné prostory, ve kterých by mohl ubytovat, izolovat v karanténě a případně i léčit lidi bez domova, kteří přišli do kontaktu s koronavirem. Město se tak pokusí eliminovat případné nekontrolované šíření nákazy. 

Podle radnice jde především o prevenci, mezi bezdomovci zatím žádný případ onemocnění v Hradci Králové zaznamenaný není.

Čtěte také

„Tady nejde o to, poskytovat momentální pomoc, jde o to, být připraven na situaci, kdy by k tomu mohlo dojít. A ono k tomu pravděpodobně dojde. Takže musíme být připraveni a my přirozeně připraveni budeme," říká primátor Alexandr Hrabálek z ODS.

Město se také dál snaží o distribuci ochranných prostředků a dezinfekce, primárně mezi zaměstnance městských organizací, třeba dopravního podniku nebo městských lesů.
„Ze začátku to bylo docela obtížné a museli jsme se velmi snažit abychom zaměstnance těchto firem zabezpečili. V současné době bych řekl, že se to již značně lepší. Protože jsme vyvinuli obrovskou vlastní iniciativu, zapojili jsme své kontakty, které máme a které jsme měli i dříve. Tedy nyní v uvozovkách sklízíme ovoce."

Čtěte také

Obyvatelé některých obcí v blízkosti krajského města dostali od svých obecních úřadů roušky z nanovláken, Hradec Králové nic podobného nechystá.

Podle primátora Alexandra Hrabálka to není možné.
„Je opravdu obrovský rozdíl mezi Hradcem Králové a vesnicí, která má několik desítek či stovek obyvatel. Skutečně není v silách města, aby všechny obyvatele těmito ochrannými pomůckami pokrylo. My jsme rádi, že jsme dokázali zabezpečit své společnosti. A přirozeně zásobujeme a snažíme se zásobovat seniory v našich zařízeních. Popřípadě ty seniory, kteří se ocitnou v jakési nouzi."

Právě o seniory je postaráno například prostřednictvím pečovatelských služeb, dodal primátor. S tím, že je také možné obrátit se na některou ze tří magistrátních infolinek a tam je možné si například zažádat také o roušku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související