Hradec čeká netradiční pohled na architekturu i hudbu. Jazz Goes To Town a Den architektury

1. říjen 2019

Ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové dnes bude řeč o architektuře, ale také o muzice. Protože nás na začátku října čekají hned dvě velké akce, o kterých nám podrobnosti poví Barbora Hodonická z kulturní neziskové organizace Kontrapunkt, která má obě akce na starosti. 

Architektura a muzika. Tak nám řekněte, co to bude za akce? Budou obě v Hradci Králové?
Bude to tady v Hradci Králové, ale co se týká oné architektury, tak ta bude všude po České republice, zhruba na 100 místech. Oslavíme totiž společně už po několikáté s dalšími městy Den architektury. V Hradci máme připravený docela bohatý program, na který bych vás ráda pozvala.

Barbora Hodonická ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A muzika?
Muzika, tak to bude především jubilejní, už 25. ročník Mezinárodního festivalu Jazz Goes To Town.

A Kontrapunkt se tedy o tohle všechno stará.
Ano, Kontrapunkt to má na starosti. Ještě takovou naší další velkou akcí je červnový Open air program při velkém festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové.

Čtěte také

Mimochodem, jak se podle vás letos divadelní festival povedl před prázdninami?
Z mého pohledu se letos velmi povedl. Počasí nám přálo a to vždycky dělá krásnou atmosféru.

Proč si vlastně připomínáme architekturu a proč bychom se jí vůbec měli věnovat?
V rámci Dne architektury se organizátoři snaží poskytnout trošku jiný pohled na architekturu, jak moderní, tak se i hodně zabýváme meziválečnou architekturou. Zároveň se návštěvníci mohou dostat na neobvyklá místa budov, která nejsou běžně přístupná.

Kulturní nezisková organizace kontrapunkt, z. ú. působí v Hradci Králové od roku 2005, původně pod názvem Poco a poco animato.

Hradec Králové je, co se týče architektury, nádherné město. Všímáte si domů, když jdete hradeckými ulicemi?
Všímám, poslední dobou jsem se čím dál víc naučila koukat spíš nahoru než pod nohy. S Kontrapunktem máme projekt s názvem Královéhradecký architektonický manuál. Je to on-line databáze moderní architektury v Hradci Králové, najdete ji na stránkách www.kam.hradcekralove.cz a mapuje a představuje architekturu, jednotlivé objekty, ale i architekty a stavitele. V budoucnu ji budeme rozšiřovat také o audionahrávky, takže díky tomu se opravdu dozvíte o architektuře víc.

Den architektury 2018 v Hradci Králové

Den architektury připadá, tuším, na pondělí 7. října. Ale samotná akce se uskuteční už v sobotu a neděli o víkendu.
Je to tak. V Hradci Králové se architektuře budeme věnovat dva dny a to v sobotu 5. a v neděli 6. října. První den, v sobotu, představíme jednu krásnou procházku, budeme vycházet od kulturního domu Střelnice. Komentovaný výlet bude mít na starosti historik Lukáš Nozar a představí obecně družstevní bytovou výstavbu. Vůbec celý koncept a všechny okolo. A druhou procházku povede historik umění Ladislav Zikmund Lender a ta se právě zaměří na Královéhradecký architektonický manuál. Projdeme se po Pražském předměstí a Kuklenách. Začínat budeme v neděli 6. října v 10 hodin na Baťkově náměstí u fontány.

Ovšem nebudou to jen procházky, ale také filmy.
Ano, doplňujeme program architektonickými filmy nebo filmy o architektuře. Jeden z nich budeme v sobotu 5. října promítat také exkluzivně na Nábřeží saunařů na Smetanově nábřeží v Hradci Králové. Je to nový koncept všech těch hradeckých nábřeží, přibude k nim Nábřeží saunařů, kam dorazí mobilní sauny z celé České republiky. Vše bude doplněno doprovodným kulturním programem jako je právě například film The Human Shelter.

Tak se přijďte nejen vysaunovat, ale také podívat na film o architektuře, který bude také na hradecké náplavce.
A další promítání bude potom v neděli v kině Bio Central. Budou to filmy The Bauhaus Spirit a Central Bus Station, film českého režiséra Tomáše Elšíka. Ten první, jak vypovídá už název, je o moderní avantgardní škole, která slavila v loňském roce výročí. A druhý je o centrálním autobusovém nádraží na předměstí Tel Avivu.

Čtěte také

A teď pojďme zase k jazzu a muzice. Báro, máte ráda jazz?
Mám ráda jazz, přináší totiž spoustu nových podnětů. My se do Hradce Králové spolu s dramaturgem Zdeňkem Záborným snažíme dovážet moderní jazz, různé fúze jazzu s dalšími hudebními styly a žánry. Myslím, že to může překvapit nejednoho diváka, který je třeba zvyklý na tradiční jazz nebo se jazzu trochu bojí.

Takže se chystá další ročník festivalu Jazz jde městem, Jazz Goes To Town v Hradci Králové.
Bude v týdnu od 8. do 12. října 2019, od úterý do soboty a je to už 25. ročník. Takže takové jubileum, čtvrtstoletí oslavíme.

Wojtek Mazolewski Quintet - festival Jazz Goes To Town 2019

Budete tedy těch 25 let jazzu v Hradci Králové slavit trošku víc?
Máme připraveny speciální koncerty, věnovali jsme se trošku více programu. Snažili jsme se sem přivézt větší hvězdy, jako třeba stálici polské scény Wojtka Mazolewského se svojí kapelou. Ten vystoupí ještě s Binker Goldingem a jeho kapelou v pátek v kině Bio Central, což bude opravdu velká událost. Myslím, že asi tři roky zpátky jsme tu měli Sons Of Kemet, kteří obrovsky letěli. Letos vystupovali na Colours of Ostrava, mají spoustu ocenění a věříme, že právě Binker Golding za pár let prorazí stejně jako tato kapela. Na to bych určitě chtěla všechny pozvat. Potom tu máme Beatu Hlavenkovou, mimo jiné autorku hudby k filmu Dukla 61. Beata bude mít v Petrof Gallery svůj workshop, kde se mohou zapojit hudebníci a muzikanti. Bude to workshop klavírní tvorby a improvizace. Je to primárně určeno pro hudebníky, kteří už mají nějakou zkušenost a něco mí. A večer bude mít sólový koncert. Myslím, že to bude velmi příjemný večer.

Štěpánka Balcarová Sextet a Malgorzata Hutek - Jazz Goes To Town 2018

To bude v sobotu 12. října?
To bude v sobotu. Ještě bych chtěla upozornit v pátek 11. října na jednu netradiční a netypickou záležitost. Letos budeme mít průvod, povedeme ho od Galerie moderního umění až ke Sboru kněze Ambrože. Tam potom bude hodinový koncert jedné z kapel a zase s průvodem se budou moci posluchači a diváci přemístit až do kina Bio Central, kde se uskuteční večerní koncert. Průvod nám zpříjemní The Zebra Street Band, což je kapela z Holandska. Ta večer vystoupí také v klubu na Náplavce s klubovým koncertem.

Ano, Jazz jde městem, tak musí být průvod.
Musí být, přesně tak.

Mezinárodní festival Jazz jde městem / Jazz Goes to Town pravidelně přináší do Hradce Králové jazz ve všech jeho podobách.

Na co vy se, Báro, nejvíc těšíte? Co byste ještě z programu vypíchla? Hrát se bude samozřejmě zase na netradičních místech jako je třeba i Galerie moderního umění.
Ano, tam kapela začne hrát z balkónu, diváci budou stát venku, a potom s kapelou půjdou do Sboru kněze Ambrože. V Městské hudební síni také hrajeme, takže i v sakrálních prostorech.

Na co vy se nejvíc těšíte?
Já se nejvíc těším celkově na pátek, protože ten bude hodně pestrý, ten bych opravdu doporučila. A také na čtvrtek, kdy se nám asi po pěti letech, co spolupracujeme se Zdeňkem Záborným, podařilo přivést kapelu Digital Primitives. Je to izraelsko-americké trio. Opravdu mám radost, že se to po těch pěti letech konečně podařilo. Určitě to bude stát za to. Věřím, že posluchači budou mít husí kůži.

Jakub Schmidt a Barbora Hodonická ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak ať se povede nejen festival Jazz Goes To Town, ale i víkend architektury. Děkujeme za pozvání Barboře Hodonické z Kontrapunktu. Na shledanou.
Děkuji moc, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související