Hradci Králové dluží za loňský rok přibližně 6 000 lidí na poplatcích za komunální odpad a psy

16. únor 2020 10:40

Přibližně 6 000 lidí nezaplatilo za minulý rok Hradci Králové poplatky za komunální odpad a psy. Město zasílá upomínky, popřípadě peníze samo vymáhá exekucí. Počet neplatičů je v krajském městě každý rok podobný. S dlužníky mají zkušenosti i jiné radnice v regionu.

Čtěte také

„Ten poplatek je povinen platit každý občan města Hradce Králové," říká Petr Vinklář z Magistrátu Hradce Králové.

Dětem do 6 je poplatek za odpady úplně odpuštěn. Polovinu radnice účtuje dětem do 14 let a pak lidem, kterým je přes 70 let.

Loni se dlužná částka za svoz komunálního odpadu a psy vyšplhala na téměř 1,7 milionu korun.

Běžící pes je plný radosti

Podle Petra Vinkláře město nejdříve zasílá upomínky.
„V případě, že dlužník nereaguje ani na upomínku, tak město samo tyto dlužné částky vymáhá exekucí. Je to dáno zákonnou legislativou. Vydává exekuce na účet, na výplaty, na důchody nebo na dávky. Pohledávky fyzických podnikajících osob. Samozřejmě přihlašuje i do insolvenčního řízení."

Počet dlužníků se v Hradci Králové meziročně příliš nemění

Letos dostanou obyvatelé výzvu k zaplacení na přelomu března a dubna do svých schránek. Splatnost je do 25. dubna.
„Od letošního roku je standardní výše poplatku za svoz odpadu stanovena na 600 korun. Došlo k navýšení po 12 letech, kdy do loňského roku obyvatelé platili 500 korun. Základní sazby poplatku ze psů zůstávají v původní výši a je to 1 200 korun v bytech a v rodinných domech 300 korun za jednoho psa."

Čtěte také

Problémy s neplatiči řeší i v jiných městech Královéhradeckého kraje.

Jak to vypadá například v Trutnově, popisuje mluvčí Městského úřadu Michaela Dědková.
„Co se týče poplatků za odpad, tak v Trutnově registrujeme 621 dlužníků, kteří dohromady na tomto poplatku dluží částku 1 milion a dvacet tisíc korun. U poplatku za psa registruje trutnovský úřad zhruba 121 osob, které dohromady dluží 101 tisíc korun."

V Trutnově je splatnost za psy do 30. dubna, za odpady pak do 25. května. Radnice ale lidem nabízí možnost platbu rozdělit do dvou půlročních splátek.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související