Hrad Střekov v Ústí nad Labem stojí na vysoké skále. Je jednou z nejlépe dochovaných zřícenin u nás

15. říjen 2019

Hrad Střekov stojí v Ústí nad Labem na sto metrů vysoké znělcové skále. Byl vybudován v roce 1319 na příkaz Jana Lucemburského k ochraně Labské cesty, vinoucí se podél Labe. Hrad postavil z vlastních peněz pražský měšťan Pešík z Veitmile. Do roku 1563 se na něm vystřídalo několik vlastníků. Pak hrad odkoupil Popel z Lobkowicz. A v držení rodu Lobkowiczů je hrad dodnes.

Rytířský sál hradu Střekova z roku 1530 slouží i dnes ke společenským událostem. V této místnosti s nádherným výhledem na Masarykovo zdymadlo se konají oslavy a svatební obřady. Nejstarší místností hradu je tak zvané „Velké stavení“, postavené v letech 1318 až 1319. V něm bydleli strážní vojáci. Torzem původní obytné místnosti je patro tohoto stavení, dnes hradní terasa.

Východní prostor tvoří původně obytná místnost z pozdně gotického období, která bývala jedinou vytápěnou místností v rámci celého hradu. Důkazem je zachovaný pozůstatek komínového průduchu.

Architektonicky nejzajímavějším prostorem hradu je kaple z 15. Století, která má nepravidelný půdorys. Oltář nebyl nasměrovaný na východní stranu, jak je to u církevních staveb obvyklé, ale na stranu jižní. Pravděpodobně kvůli tomu, že bylo nutné přizpůsobit stavbu tvaru skalního ostrohu.

Výhled na Masarykovo zdymadlo i město Ústí nad Labem

K nejproslulejším návštěvníkům hradu patřil hudební skladatel Richard Wagner, který na něm pobyl několik dnů v roce 1842. Wagner se na hradě inspiroval k napsání opery Tannhauser.

Při návštěvě hradu Střekova vás navíc čekají i krásné výhledy do údolí Labe a na celé Ústí nad Labem. A přímo na hradě jsou i dvě stylové restaurace, takže o vás bude náležitě postaráno.

Spustit audio