Hrad Kost v Českém ráji se oblékl do vánočního kabátu a otevřel své brány pro speciální prohlídky

28. prosinec 2022 08:27

Vánoční prohlídky nabízí na východě Čech už tradičně hrad Kost v Českém ráji. Výzdoba gotického objektu a přípravy na vánoční akci trvaly přes tři týdny. Návštěvníky čekají vánoční dekorace, koledy a také ochutnávka různých pochutin - třeba zvěřinových klobás, paštik nebo medů. O prohlídky je podle kastelána Jana Macháčka velký zájem. 

Vánoce se na hradě Kost už staly tradicí. Poslední letošní prohlídka začíná na Silvestra v 15 hodin.

Čtěte také

„Dobrý den, já bych prosím chtěla jednu dospěláckou prohlídku.“ Další zájemce dorazil na vánoční prohlídku hradu Kost v Českém ráji. Čím jsou tyto netradičně zpřístupněné památky lákavé? „Hlavně tou atmosférou. Svařák si dávám jen na Vánoce a přes tento volný čas jsme také spolu, protože jinak trávíme hodně hodin v práci.

„Dobrý den, dovolte, abych vás přivítala na jednom z nejzachovalejších gotických hradů v České republice. Moc děkujeme, že jste si i v tomto vánočním období během svátků udělali čas a zastavili se tady u nás. Průvodkyně Natálie právě vítá první skupinku návštěvníků. Je jich zhruba 20.

Jaké to je, trávit vánoční svátky na hradě? „Naprosto úžasná zkušenost a neměnila bych.

„Tady momentálně můžete vidět, jak naši předkové ve středověku během vánočních svátků svá obydlí a domy zdobili.

Návštěvníci hradu, kromě prohlídky, mají možnost si tu i pochutnat na různých laskominách. „Jsou tady zvěřinové klobásky a salámy, máme i medy, říká Anna, pracovnice hradu.

Čtěte také

O co je největší zájem? „Nejvíc lidem chutnají klobásy a paštiky.
„Pojďte zkusit" Zde je nahrubo mletá a tady najemno mletá. Je to uděláno z dančích jater.

Co se při této prohlídce návštěvníci hradu všechno dozví? „My jsme pro ně nachystali vánočně nazdobené hradní paláce. Tam se návštěvník dozví nejen historii samotného hradu, ale je to oživeno i vánočními zvyky, které lidé drželi ve středověku, potom v novověku a tak dále. Jak se Vánoce u nás vyvíjely v průběhu staletí, vysvětluje kastelán Jan Macháček.

Vánoční prohlídky na hradě Kost v Českém ráji potrvají až do 31. prosince.

Gotický hrad Kost v Českém ráji
je považován za jeden z nejvýznamnějších gotických hradů v České republice. Původ hradu se datuje do 14. století, kdy si Beneš z Vartemberka nechává na skalním ostrohu uprostřed tří údolí vybudovat malou dřevěnou tvrz s obrannou kamennou věží. Oblíbená legenda praví, že hrad dostal jméno Kost v dobách, kdy jej obléhal Jan Žižka a po neúspěšném dobývání hradu prohlásil, že je pevný jako kost a ta prý patří psu. Pravdou ovšem zůstává, že samotný zakladatel hradu, hrabě Beneš, se do sobotecké zakládací listiny podepsal latinským přízviskem Benesius de Costy, což Češi při čtení zkomolili a přejmenovali ho na Beneše z Kosti.

Spustit audio

Související