Hrad Házmburk v Českém středohoří okouzluje svojí polohou a dvěma dominantami, Bílou a Černou věží

10. srpen 2019

Ze všech hradů v Českém středohoří má Házmburk nad Libochovicemi, vybudovaný na jednom z ojedinělých čedičových kopců, vysokém 418 metrů, asi tu nejkrásnější polohu. Estéti si nemohou vynachválit jeho nádherné umístění v krajině, kde je jedinečným solitérem, odděleným od masivu Českého středohoří. Konkuruje i bájnému Řípu.

Kopec se jmenuje Klapý a jako charakteristická krajinná dominanta přitahoval už odedávna. Podle archeologických nálezů sídlili lidé na jeho úpatí už v době kamenné.  V písemných pramenech se jméno Klapý objevuje poprvé v roce 1197. O kamenném hradu jsou zmínky různorodé. Podle některých pramenů byl postaven ve třináctém, podle jiných ve čtrnáctém století. Do dnešních dob se v dobrém stavu dochovaly dvě věže.

Bílá, hranatá věž bývala obytnou, dnes je na jejím ochozu nádherná vyhlídka do kraje. Černá, válcová věž stojí na dolním, východním konci hradu. Jméno této věže pochází od stavebního materiálu, kterým je tmavý čedič. Její vnitřní průměr činí 4 metry, zdi jsou přes 2 metry silné a výška dosahuje 26 metrů. Vcházelo se do ní po dřevěné pavlači z blízké hradby. Věž bývala také hradním vězením, hladomornou a je opředena tajemstvím. Skupina občanů z obce Klapý v roce 1863 dokonce vybourala v jejím přízemí otvor, v domnění, že uvnitř učiní nějaký významný objev. Byly nalezeny ale jen asi tři metry ptačího trusu.

Na hrad Házmburk dojdete po žluté turistické značce od obce Klapý. Čeká vás příjemná procházka po lesní cestě s převýšením asi 200 metrů.  Zdatnější turisté mohou zkusit i jednu z několika zkratek.

https://www.hrad-hazmburk.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři