Hrabství kladské na pozadí historie regionu a střední Evropy

21. září 2010

V pátek 16. října 2009 přivítá městské divadlo Dr. J. Čížka v Náchodě renomované české a polské odborníky z univerzitních a vědeckých pacovišť České republiky a Polska. Na dvoudenní polsko-české vědecké konferenci, která je součástí polsko-českého projektu Hrabství kladské na pozadí historie regionu a střední Evropy budou prezentovat výsledky své dlouholeté práce v komisi pro výzkum a regionální vzdělávání v oblasti historie kladského regionu a jeho vztahů s českou zemí. Slavnostní zahájení konference se uskuteční ve čtvrtek 15. října 2009 v Kladsku. Program prvního dne je zaměřen na genezi hrabství před polovinou 15. století, utvoření Kladského hrabství a první etapě jeho dějin do pol. 18. stol. a sklonku hrabství a jeho tradicím v pruském období.

Náchodská část konference v pátek 16. října 2009 se dotkne tématu Kladska a tradic hrabství po druhé světové válce, problémů hospodářského života, turistiky a rekreace po druhé světové válce. Další příspěvky v bloku Mapy, mince a heraldika Kladského hrabství se budou zabývat kartografií Kladska do poloviny 20. století, mincemi a znakem Kladského hrabství a jeho proměnami.
Projekt realizuje okres Kladsko ve spolupráci s městem Náchodem u příležitosti 550. výročí povýšení oblasti českým králem Jiříkem z Poděbrad na Hrabství Kladské. Je spolufinancován z prostředků ERDF prostřednictvím Euroregionu Glacensis.

Spustit audio