Hrabě František Kinský miluje Vánoce a zve vás na sváteční akce v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí

29. listopad 2022

Rodové heslo Kinských zní: Bůh, čest a vlast. Také hrabě František Kinský, majitel Nového zámku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku, jako věřící člověk, prožívá adventní čas velice intenzivně. 

„Advent vnímám jako velice příjemné předvánoční období, kdy je čas se tak trošku usebrat a zamyslet se sám nad sebou. A je to třeba i vhodný čas si něco málo odpustit. Tedy držím i půst, odpustil jsem si všechno sladké,“ říká s úsměvem František Kinský.

Kolikátý rok už vlastně zvete lidi k sobě na zámek na výstavy a koncerty?
„Letos je to už 12 let. Já se s lidmi potkávám velmi rád a musím říci, že nejraději na zámku při nejrůznějších kulturních akcích, které tam pořádáme. Protože stále něco děláme a připravujeme.

Čtěte také

„Tento týden, 2. prosince, například přijede Štefan Margita. A protože koncert v 19:30 hodin byl brzy zcela vyprodán, tak jsme se domluvili ještě na druhém vystoupení už od 17:00 hodin. A tam ještě zůstává několik lístků volných.

O Adventu vystoupí i klavírista Matyáš Novák, spolu s vaším průvodním slovem. A také výstava je naplánována.
„Ano, prosinec je zkrátka u nás nabitý. My jsme v době covidu spolu s Matyášem Novákem dělali takový hudební program, který jsme on-line vysílali přímo ze zámku. Ovšem tentokrát to bude živě, za přítomnosti diváků, zájemci mohou přijít a my se na ně budeme 4. prosince těšit.

„A budou to opět dva koncerty. Všechny informace zjistíte na našich webových stránkách KINSKÝ Art Media. Ale nejdůležitější je potkávání lidí, takže moc rád každého přivítám a uvidím. Navazovat na to bude také naše vánoční výstava, která je výjimečná tím, že si lidé mohou svátečně vyzdobené zámecké prostory prohlédnout bez průvodce.

Chcete vyslovit nějaké přání do adventního období?
„To je velmi jednoduché. Užívejme si onen čas, užívejme ho společně, těšme se z blízkosti svých nejbližších a mysleme na ty, kteří jsou na tom podstatně hůře než my, přeje všem hrabě František Kinský, který zve na návštěvu Nového zámku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí
pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park.

Spustit audio

Související